Europarlamentare 2019 | Ce vor oamenii de la eurodeputații pe care îi aleg

  • 30 Aprilie 2019 09:27
Europarlamentare 2019 | Ce vor oamenii de la eurodeputații pe care îi aleg

Românii cred că eurodeputații nu fac nimic pentru ei, motiv pentru care nu acordă mare importanță alegerilor europarlamentare. De la cei care reprezintă România în instituțiile europene, și-ar dori mai multă implicare, să nu se mai certe și să aducă bani în țara lor, scrie Mediafax.

Românii ar vrea ca europarlamentarii să creeze locuri de muncă, astfel încât tinerii să nu mai fie nevoiți să plece din țară.

Alții au așteptări și mai mici de la europarlamentari: ar vrea ca politicienii din Parlamentul European să nu se mai certe între ei.

Mulți alegători vor ca europarlamentarii să influențeze instituțiile europene și să atragă investiții în România.

„Un europarlamentar în primul rând ar trebui să reprezinte interesele cetățenilor, a țării de proveniență, ar trebui să ajute la accesarea a cât mai multe fonduri europene, deoarece țara are nevoie de spitale, de aeroporturi, de autostrăzi. Mare nevoie...”, a spus o tânără.

Sunt și cetățeni care consideră că rolul principal al europarlamentarilor este să se ocupe de problemele Uniunii Europene și în plan secund să fie preocupați de țările pe care le reprezintă.

„Fiecare parlamentar, europarlamentar pleacă cu niște gânduri din teritoriul respectiv care poate sunt culese de la oameni... probabil. Numai că pe parcurs își cam pierd gândurile bune și își văd de problemele personale. Eu cred că în primul rând trebuie să apere interesele Europei și apoi interesele țării”, a spus un bărbat din Galați.

Nici unii, nici alții nu sunt foarte interesați de scrutinul din 26 mai.

Alexandra Teodorescu, lector universitar doctor în studii europene și științe politice la Universitatea Dunărea de Jos din Galați a explicat, pentru MEDIAFAX, că cei mai mulți cetățeni, nu doar din România, nu prea știu cu ce se ocupă un europarlamentar. De aceea, așteptările sunt limitate: oamenii ar vrea ca europarlamentarii români să creeze locuri de muncă și să nu se mai certe între ei.

„Parlamentul European se alege din anul 1979. Probabil, în acești ani nu s-a creat un reflex electoral, de aceea interesul este mai scăzut la aceste alegeri. În România cu atât mai mult, dar există și o altă problemă. Este un decuplaj între ceea ce știu cetățenii despre instituțiile europene și ceea ce face cu adevărat Parlamentul. Practic, mulți cetățeni din România au impresia că Parlamentul European nu face nimic pentru ei, de aici și dezinteresul pentru alegeri. Este nejustificat acest dezinteres”, a explicat lectorul universitar Alexandra Teodorescu.

Specialistul în științe politice a spus și ce ar trebui să explice candidații alegătorilor, pentru ca aceștia să cunoască de ce sunt importante instituțiile europene și, astfel, de ce sunt importante aceste alegeri.

„Europarlamentarii au posibilitatea de a aproba proiectele inițiate de Comisia Europeană, dreptul de inițiativă legislativă aparține Comisiei. Europarlamentarii fac rapoarte pe diferite teme care ulterior sunt supuse votului. Au și dreptul de a iniția legi, dar este un drept limitat. De asemenea, europarlamentarii votează bugetul Uniunii Europene și au atribuții de control asupra instituțiilor europene. Un europarlamentar poate face și demersuri pentru a-și reprezenta țara, el poate influența Comisia Europeană, în sensul aprobării unor programe de finanțare pentru o regiune anume. Asta respectând legea, bineînțeles”, a mai spus Alexandra Teodorescu.

Alegerile europarlamentare vor avea loc pe 26 mai în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Sursa: Mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău