Europarlamentare 2019 | Ce vor oamenii de la eurodeputaţii pe care îi aleg

  • 30 Aprilie 09:27
Europarlamentare 2019 | Ce vor oamenii de la eurodeputaţii pe care îi aleg

Românii cred că eurodeputaţii nu fac nimic pentru ei, motiv pentru care nu acordă mare importanţă alegerilor europarlamentare. De la cei care reprezintă România în instituţiile europene, şi-ar dori mai multă implicare, să nu se mai certe şi să aducă bani în ţara lor, scrie Mediafax.

Românii ar vrea ca europarlamentarii să creeze locuri de muncă, astfel încât tinerii să nu mai fie nevoiţi să plece din ţară.

Alţii au aşteptări şi mai mici de la europarlamentari: ar vrea ca politicienii din Parlamentul European să nu se mai certe între ei.

Mulţi alegători vor ca europarlamentarii să influenţeze instituţiile europene şi să atragă investiţii în România.

„Un europarlamentar în primul rând ar trebui să reprezinte interesele cetăţenilor, a ţării de provenienţă, ar trebui să ajute la accesarea a cât mai multe fonduri europene, deoarece ţara are nevoie de spitale, de aeroporturi, de autostrăzi. Mare nevoie...”, a spus o tânără.

Sunt şi cetăţeni care consideră că rolul principal al europarlamentarilor este să se ocupe de problemele Uniunii Europene şi în plan secund să fie preocupaţi de ţările pe care le reprezintă.

„Fiecare parlamentar, europarlamentar pleacă cu nişte gânduri din teritoriul respectiv care poate sunt culese de la oameni... probabil. Numai că pe parcurs îşi cam pierd gândurile bune şi îşi văd de problemele personale. Eu cred că în primul rând trebuie să apere interesele Europei şi apoi interesele ţării”, a spus un bărbat din Galaţi.

Nici unii, nici alţii nu sunt foarte interesaţi de scrutinul din 26 mai.

Alexandra Teodorescu, lector universitar doctor în studii europene şi ştiinţe politice la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi a explicat, pentru MEDIAFAX, că cei mai mulţi cetăţeni, nu doar din România, nu prea ştiu cu ce se ocupă un europarlamentar. De aceea, aşteptările sunt limitate: oamenii ar vrea ca europarlamentarii români să creeze locuri de muncă şi să nu se mai certe între ei.

„Parlamentul European se alege din anul 1979. Probabil, în aceşti ani nu s-a creat un reflex electoral, de aceea interesul este mai scăzut la aceste alegeri. În România cu atât mai mult, dar există şi o altă problemă. Este un decuplaj între ceea ce ştiu cetăţenii despre instituţiile europene şi ceea ce face cu adevărat Parlamentul. Practic, mulţi cetăţeni din România au impresia că Parlamentul European nu face nimic pentru ei, de aici şi dezinteresul pentru alegeri. Este nejustificat acest dezinteres”, a explicat lectorul universitar Alexandra Teodorescu.

Specialistul în ştiinţe politice a spus şi ce ar trebui să explice candidaţii alegătorilor, pentru ca aceştia să cunoască de ce sunt importante instituţiile europene şi, astfel, de ce sunt importante aceste alegeri.

„Europarlamentarii au posibilitatea de a aproba proiectele iniţiate de Comisia Europeană, dreptul de iniţiativă legislativă aparţine Comisiei. Europarlamentarii fac rapoarte pe diferite teme care ulterior sunt supuse votului. Au şi dreptul de a iniţia legi, dar este un drept limitat. De asemenea, europarlamentarii votează bugetul Uniunii Europene şi au atribuţii de control asupra instituţiilor europene. Un europarlamentar poate face şi demersuri pentru a-şi reprezenta ţara, el poate influenţa Comisia Europeană, în sensul aprobării unor programe de finanţare pentru o regiune anume. Asta respectând legea, bineînţeles”, a mai spus Alexandra Teodorescu.

Alegerile europarlamentare vor avea loc pe 26 mai în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Sursa: Mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
14 °C
cer senin
Umiditate:44 %
Vint:2,6 m/s
Fri
11 °C
Sat
10 °C
Sun
15 °C
Mon
16 °C
Tue
16 °C

Curs oficial BNM 20 Septembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5200 -0.0120
USD 17.6396 -0.0453
RON 4.1166 -0.0077
UAH 0.7178 0.0005
RUB 0.2751 0.0003
Arhivă Radio Chișinău