Europa se pregătește pentru un val masiv de refugiați dinspre Ucraina

  • 25 Februarie 2022 16:10
Europa se pregătește pentru un val masiv de refugiați dinspre Ucraina

Națiunile Unite au lansat vineri un semnal de alarmă în legătură cu un posibil val de refugiați dinspre Ucraina către țările vecine în urma invaziei militare ruse, mii de ucraineni părăsindu-și deja țara în ultimele 24 de ore, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiați (UNHCR) a afirmat că, în cazul escaladării continue a conflictului din Ucraina, aproximativ 4 milioane de persoane vor încerca să-și găsească adăpost în străinătate.

 

Mii de ucraineni s-au îndreptat deja spre Polonia, România și Slovacia, țări membre ale Uniunii Europene, dar și spre Rusia și Republica Moldova.

Fondul internațional pentru urgențe ale copiilor al ONU (UNICEF) a afirmat că instalează adăposturi pentru femei și copii de-s lungul rutelor folosite pentru ieșirea din țară și că își va spori prezența în regiune.

 

Foto: (c) CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO


Slovacia a afirmat joi seară că deja se confruntă cu aglomerație la punctele de trecere a frontierei dinspre Ucraina. La punctul de trecere a frontierei slovaco-ucraineană Vysne Nemecke persoanele care doresc să intre în Slovacia așteaptă și până la opt ore, a precizat administrația vamală slovacă.

Autoritățile sanitare slovace au anunțat că refugiații de război sunt exceptați de la toate restricțiile privind COVID-19 care se aplică altor persoane ce doresc să intre în Slovacia.

 

Foto: (c) CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO


Polonia a declarat recent că intenționează să amenajeze adăposturi de urgență pentru refugiați.

În urmă cu câteva zile, Ungaria a anunțat că va trimite trupe suplimentare la frontiera cu Ucraina pentru a gestiona un eventual aflux de refugiați, inclusiv prin furnizarea de ajutor umanitar.

 

Foto: (c) CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO


Miniștrii de interne din Uniunea Europeană vor avea sâmbătă o reuniune de urgență pentru a discuta despre un potențial val pe scară largă de refugiați ucraineni care s-ar putea îndrepta spre blocul comunitar. Ministrul de interne francez Gerald Darmanin, a cărui țară asigură președinția Consiliului UE, a anunțat pe Twitter convocarea acestei reuniuni, fără însă a oferi detalii despre locul și ora întâlnirii.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău