Europa se confruntă cu temperaturi record, la Nord - 33 de grade Celsius

  • 26 Iulie 2018 18:43
Europa se confruntă cu temperaturi record, la Nord - 33 de grade Celsius

Mai multe țări din Europa au suferit joi din cauza temperaturilor record, în special în nordul continentului, unde canicula se extinde, în timp ce Grecia își numără încă morții după incendiul cel mai devastator din istoria sa recentă, relatează AFP.

Alimentat de rafale de vânt violente și facilitat de clima uscată și foarte caldă, incendiul care a devastat luni satele situate la est de Atena s-a soldat cu cel puțin 83 de morți și peste 100 de răniți, potrivit unui nou bilanț al pompierilor. 

Mercurul termometrelor a continuat să se mențină în Suedia în jurul temperaturii de 30 de grade Celsius, cu maxime așteptate de 33 de grade Celsius în sud-vestul și zona de centru-vest a țării, afectată de importante incendii.

Agenția suedeză pentru protecție civilă avea în evidență joi dimineață 23 de focare active sub control, de două ori mai puține decât săptămâna trecută. În weekend sunt anunțate ploi, dar autoritățile interzic grătarele sau aprinderea de focuri în natură.

Nu mai puțin de 25.000 de hectare din Suedia fumegă în prezent sau sunt în continuare consumate de flăcări, potrivit AFP.

Două bombardiere italiene cu apă trimise în Suedia săptămâna trecută vor părăsi țara în acest weekend pentru a fi trimise în Grecia, au anunțat autoritățile.

Marea Britanie se confruntă, la rândul său, cu cea mai gravă caniculă din ultimele decenii. Vineri, recordul de 38,5 grade Celsius înregistrat în Anglia în 2003 ar putea fi doborât, în timp ce Scoția a înregistrat un record de 33,2 grade la Motherwell.

Potrivit serviciilor meteorologice, nu a mai plouat susținut în Anglia de la 29 mai. Restricții privind consumul de apă au fost introduse în Irlanda de Nord la sfârșitul lui iunie și ar putea fi extinse la nord-vestul Angliei începând din 5 august.

Meteo-France a instituit joi în 18 departamente cod portocaliu de caniculă, în contextul în care urmează să se înregistreze maxime de 34 până la 37 de grade Celsius, local chiar de 38 de grade. Căldurile puternice au afectat consumul de electricitate, care a înregistrat aproape un record la mijlocul zilei, din cauza utilizării aparatelor de aer condiționat și a ventilatoarelor.

Consecință a căldurii puternice și a traficului rutier, treimea estică a țării este afectată de o poluare cu ozon.

Temperaturi care pot ajunge până la 38 de grade Celsius erau așteptate joi în Germania și, fapt neobișnuit, temperaturile aproape că nu au scăzut sub 20 de grade Celsius în noaptea precedentă.

În landul Saxonia Inferioară, o crescătoare de porci a pus la dispoziția celor 875 de animale ale sale opt bazine pentru a se răcori, potrivit agenției DPA.

Institutul meteorologic regal olandez a decretat joi oficial un val de caniculă, o premieră în ultimii trei ani. Canicula, care durează de 12 zile, este a șasea cea mai lungă din 1901.

Autoritățile olandeze se pregătesc de o penurie de apă în mai multe locuri din țară, în special în est și în sud.

Orașul Bruxelles a lansat la 20 iulie un plan anticaniculă pentru a veni în ajutorul persoanelor izolate și slăbite de căldura puternică. Capitala belgiană este în alertă galbenă, iar orașul Anvers în alertă roșie, cu riscuri de incendii de pădure.

Potrivit serviciilor meteorologice elvețiene, chiar dacă este foarte cald, în țară nu este caniculă. Autoritățile atrag totuși atenția că riscul de incendii de pădure este "foarte puternic" și mai multe cantoane au interzis focurile în aer liber în contextul sărbătoririi zilei naționale la 1 august.

În Bulgaria, actualitatea este marcată, dimpotrivă, de inundații. Orașul Pridop, din centrul țării, a fost plasat pentru scurt timp sub stare de urgență miercuri seară, după precipitații foarte puternice, neobișnuite în acest sezon.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău