Europa, principala destinație pentru gazele naturale lichefiate din SUA

  • 03 Mai 2022 14:43
Europa, principala destinație pentru gazele naturale lichefiate din SUA

Europa a rămas luna trecută principala destinație pentru livrările de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA, potrivit datelor Refinitiv, chiar dacă exporturile americane de GNL au scăzut cu aproximativ 8%, transmite Reuters, citat de Agerpres.

În aprilie, exporturile SUA de gaze naturale lichefiate către toate destinațiile s-au situat la aproximativ 7,10 milioane tone (MT), față de nivelul record de 7,67 milioane tone înregistrat în martie.

Pentru a cincea lună consecutiv, Europa a fost principalul importator de gaze naturale lichefiate din SUA, preluând aproximativ 64% din aceste exporturi. Războiul din Ucraina a scos în evidență dependența Europei de gazele naturale din Rusia, determinându-i pe cumpărători să facă achiziții din alte surse.

Săptămâna trecută, Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia și Bulgaria, în absența plăților în ruble de la cele două țări pentru livrarea combustibilului.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut țărilor pe care el le-a calificat drept "neprietenoase", după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia își vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăți în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble rusești.

"Europe rămâne cumpărătorul dominant de gaze naturale lichefiate din SUA, iar tendința va continua probabil în următoarele luni", a apreciat Reid I'Anson, analist Kpler.

Scăderea exporturilor americane de GNL vine în principal ca urmare a lucrărilor de mentenanță planificate la fabricile GNL, care reduc capacitatea disponibilă de lichefiere, deși exporturile încă depășesc așteptările, susțin experții.

Aproximativ 13% din exporturile americane de GNL au mers către Asia și 2% către America Latină.

În ultimele săptămâni creșterea globală a prețurilor gazelor s-a temperat. Săptămâna aceasta, gazele naturale lichefiate s-au tranzacționat în Europa la aproximativ 30 dolari pentru un milion BTU (mmBtu - unitate termală - echivalentul arderii a 2,83 metri cubi de gaze naturale - n.r.), potrivit datelor Refinitiv, comparativ cu 39,22 pentru un milion BTU în prima săptămână din martie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău