Europa nu reușește să scape de amenințarea deflației

  • 14 Iulie 2015 16:51
Europa nu reușește să scape de amenințarea deflației

Europa nu reușește să scape de amenințarea deflației, în condițiile în care prețurile au intrat în teritoriul negativ în Suedia, au stagnat în Marea Britanie și au crescut nesemnificativ în Germania și Italia.

Deflația, o scădere susținută a prețurilor, poate avea efecte negative asupra economiei, încurajându-i pe consumatori să amâne achizițiile în speranța că vor obține preșuri mai mici, agravând astfel tendința de scădere a prețurilor, transmite Reuters.

Germania, cea mai mare economie europeană, a raportat marți o creștere armonizată a prețurilor de consum de doar 0,1% în luna iunie 2015 comparativ cu iunie 2014 și o scădere de 0,2% comparativ cu luna mai 2015. În Marea Britanie, prețurile de consum au stagnat în luna iunie, ceea ce înseamnă cea mai scăzută rată anuală a inflației din ultimii 25 de ani. De asemenea, în zona euro prețurile de consum au înregistrat o scădere anuală de 0,4%.

În România, în luna iunie inflația anuală a intrat în teritoriu negativ (-1,6%), pentru prima dată după 1989. Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a subliniat că este important ca populația să nu perceapă această scădere ca fiind deflație.

Datele statistice scot în evidență faptul că băncile centrale de pe întregul continent nu reușesc să stimuleze inflația, în pofida faptului că au inundat piața cu lichidități prin reducerea dobânzilor de referință și programe de relaxare monetară. În plus, faptul că prețurile la materiile prime, în special la petrol, sunt în scădere datorită unei combinații de factori precum încetinirea economică a Chinei, ar urma să conducă în timp la o nouă scădere a inflației.

'Acest fenomen este deosebit de îngrijorător, în special în zona euro, unde există în continuare capacități de producție neutilizate. Există un risc real ca această situație să devină una prelungită', a declarat Jennifer McKeown, economist șef pentru Europa la Capital Economics.

În luna mai, producția industrială în zona euro a înregistrat o scădere de 0,4%, mult sub creșterea de 0,1% preconizată de analiști.

Băncile centrale din Europa se confruntă în prezent cu o dilemă în sensul că sunt obligate să continue să injecteze lichidități în economiile lor, pentru a stimula inflația și creșterea economică, însă, până acum, nu obțin decât rezultate minore de pe urma fondurilor injectate pe piață.

Banca Centrală Europeană a lansat un program de cumpărare de active în valoare de 60 de miliarde de euro pe lună, însă, chiar și așa, inflația în zona euro nu ar urma să revină în apropiere de nivelul de 2% urmărit de BCE înainte de 2018. În aceste condiții, Jennifer McKeown se așteaptă ca BCE să majoreze sau extindă programul de achiziții de active pentru a evita continua scădere a prețurilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:5,66 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău