Europa Liberă: Cum sunt recrutați transnistrenii să lupte de partea Rusiei în Ucraina

  • 23 Februarie 15:50
Europa Liberă: Cum sunt recrutați transnistrenii să lupte de partea Rusiei în Ucraina

Locuitori ai regiunii transnistrene a Republicii Moldova care au cetățenie rusă sunt ademeniți pe rețelele de socializare să lupte ca „voluntari străini” din partea Rusiei împotriva Ucrainei. Europa Liberă a stat de vorbă cu câțiva recrutori și cu un bărbat gata să meargă pe front.

„Apărați-vă patria! Serviți cu onoare”. Astfel de anunțuri au început să fie publicate activ la începutul lunii decembrie pe mai multe canale de Viber și Telegram destinate locuitorilor din Transnistria și din autonomia găgăuză – „Pridnestrovie” și „Gagauzskaia respublika”.

Tot atunci, Alexandr Kalinin, un politician pro-rus originar din R. Moldova, a anunțat că a creat detașamentul „Dnestr”, din care vor face parte „moldoveni dispuși să participe la război”.

La întrebările unor bărbați din Transnistria, administratorul canalului privat de Telegram „Moskovskii recruter” spune că este important ca ei să ajungă la Moscova și să aibă pașaportul rusesc și livretul militar rusesc, pot fi cazați la un hostel și vor fi ajutați să-și perfecteze livretul dacă nu-l au.

Recrutorul le promite unora să le ramburseze cheltuielile de drum. Alții sunt sfătuiți să împrumute bani de la rude și să „restituie datoria atunci când vor veni primele plăți”.

Europa Liberă a contactat acești recrutori pe Telegram și a aflat că, pentru a intra în detașamentul „Dnestr”, doritorii trebuie să aibă între 18 ani și 59 de ani, să fie cetățeni ruși sau solicitanți de cetățenie rusă și să dețină un livret militar.

Aceste documente sunt suficiente ca să semneze „un contract de voluntariat” cu Ministerul rus al Apărării, dar la Sankt Petersburg.

La sfârșitul lui noiembrie 2023, Kalinin a fost lipsit de cetățenia Republicii Moldova. Procurorii moldoveni l-au pus sub învinuire pentru mercenariat, propaganda războiului și instigarea la acțiuni violente, iar Uniunea Europeană și Canada l-au inclus în listele de sancțiuni, considerându-l un „colaborator al Kremlinului” în teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă.

Nu se știe câți moldoveni a reușit să recruteze până acum Kalinin pentru războiul dus de Rusia în Ucraina. 

Citiți articolul integral pe Europa Liberă

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău