Europa intenționează să se doteze cu un scut cibernetic

  • 05 Aprilie 2023 16:42
Europa intenționează să se doteze cu un scut cibernetic

Confruntată cu creșterea numărului de atacuri cibernetice, în special odată cu războiul din Ucraina, Europa vrea să se doteze cu un "scut cibernetic", un proiect în valoare de peste un miliard de euro, a anunțat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, într-un interviu, miercuri, pentru Les Echos, transmite AFP, scrie Agepres.

"Ambiția noastră este de a crea un "scut cibernetic european" care va permite o mult mai bună detectare a atacurilor în amonte. În prezent, pot trece până la 190 de zile între începutul răspândirii unui malware și declanșarea unui atac", a subliniat Breton.

Investiția se va ridica la "mai mult de 1 miliard de euro, din care două treimi vor fi finanțate de Europa", a precizat oficialul, adăugând că el va prezenta, pe 18 aprilie, un regulament european, "Cyber Solidarity Act".

Cu ocazia Forumului internațional pentru securitate cibernetică (FIC), care se deschide miercuri la Lille, comisarul a anunțat construcția, începând din 2024, a mai multor "centre operaționale de securitate" pentru a consolida securitatea cibernetică a statelor membre.

"Odată cu războiul din Ucraina, atacurile cibernetice au crescut anul trecut cu 140% în Europa. În acest context, punerea în comun și coordonarea forțelor noastre la nivel european devin mai necesare ca oricând deoarece amenințarea se va extinde", a subliniat el.

"Ca din întâmplare", aceste activități se intensifică asupra țărilor care trimit arme Ucrainei, a adăugat Breton într-un interviu pentru LCI miercuri dimineața.

Noul regulament va încuraja țările vizate să adopte acțiuni ofensive imediat ce un atac poate fi atribuit.

Uniunea Europeană s-a dotat deja cu un arsenal legislativ, precum "Cyber Resilience Act", document anunțat la finalul anului trecut, care stabilește reguli comune privind obiectele conectate, sau directiva NIS 2, prevăzută pentru 2024, care impune noi obligații în materie de securitate pentru companii. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău