Europa în flăcări. 19 țări sunt în „pericol extrem” de incendii din cauza temperaturilor caniculare

  • 21 Iulie 2022 08:53
Europa în flăcări. 19 țări sunt în „pericol extrem” de incendii din cauza temperaturilor caniculare

Milioane de oameni din toată Europa sunt afectați de canicula extremă, în timp ce incendiile puternice de vegetație au obligat mii de oameni să-și părăsească locuințele, relatează CNN.

După ce temperaturile au doborât, marți, recordurile istorice în Marea Britanie, căldura extremă se deplasează spre est pe continent. Temperaturi de 38 de grade Celsius sunt prognozate în Germania, Ungaria și Italia astăzi și în zilele următoare, scrie digi24.ro.

Sistemul european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS) a declarat miercuri că 19 țări europene se află în „pericol extrem” pentru incendii de pădure, de la Portugalia și Spania în sud-vest până în Albania și Turcia în sud-est.

La periferia capitalei Greciei, Atena, pompierii luptă cu incendiile de amploare, alimentate de vânt. Cel puțin 600 de persoane au fost evacuate, inclusiv dintr-un spital de copii, au anunțat autoritățile.

Prioritatea noastră principală rămâne protejarea vieților umane, dar și cea a infrastructurii publice vitale, precum și a proprietăților cetățenilor”, a spus purtătorul de cuvânt al Serviciului de Pompieri din Grecia, Ioannis Artopoios.

Norii uriași de fum se văd încă din oraș, în ciuda eforturilor sutelor de pompieri. La operațiune participă și pompieri români.

Incendiile afectează și mai multe zone ale Italiei. Incendiile din Toscana au provocat explozia unor rezervoare de gaz, ducând la evacuarea a numeroase persoane, potrivit președintelui regiunii, Eugenio Giani. În Alsdorf, vestul Germaniei, trei localnici și doi pompieri au fost răniți într-un incendiu, marți, iar mare parte din țară este în alertă de incendii, pe măsură ce temperaturile cresc.

În Franța, avioanele au continuat să arunce apă peste vegetația în flăcări. Incendiile fac ravagii în această țară de o săptămână, deși au avansat „foarte puțin” marți seara în regiunea Gironde, potrivit autorităților locale. Și deasupra centralei nucleare Brennilis din Bretania era vizibil fum, miercuri dimineață.

În Marea Britanie, temperaturile au mai scăzut, după maximele istorice de 40,3 grade Celsius înregistrate marți. Dar unele zone rezidențiale din jurul Londrei au fost transformate în ruine din cauza incendiilor.

„Ieri a fost cea mai aglomerată zi pentru pompierii din Londra după cel de-al doilea război mondial”, a declarat miercuri primarul Londrei, Sadiq Khan, pentru Sky News. Londra nu avea mașini de pompieri disponibile la un moment dat după-amiaza, pe fondul solicitărilor fără precedent, a declarat pentru CNN un pompier londonez.

Canicula care s-a abătut timp de zece zile asupra Spaniei a provocat moartea a peste 500 de persoanepotrivit premierului Pedro Sanchez.

Pe parcursul acestui val de caniculă, mercurul termometrelor a sărit de 45 de grade Celsius, ceea ce a dus la declanșarea a numeroase incendii ce au devastat zeci de mii de hectare pe teritoriul țării.

Țările din regiune se confruntă nu doar cu efectele imediate ale căldurii extreme, ci și cu o realitate climatică ce aduce noi riscuri pe continent. Valurile de căldură vor crește ca frecvență, intensitate și durată din cauza crizei climatice, arată studiile.

„Învățăm pe calea cea mai dificilă că trebuie să ne pregătim mai bine și să ne protejăm pădurile și solul pentru a nu mai trăi aceste coșmaruri în fiecare vară,” a spus Virginijus Sinkevičius, comisarul UE pentru mediu, oceane și pescuit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău