Europa digitală: 7,5 miliarde euro pentru sprijinirea supercalculatoarelor, inteligenței artificiale, securității cibernetice și competențelor digitale avansate

  • 31 Mai 2021 14:53
Europa digitală: 7,5 miliarde euro pentru sprijinirea supercalculatoarelor, inteligenței artificiale, securității cibernetice și competențelor digitale avansate

Comisia Europeană și președinția portugheză a Consiliului Uniunii Europene vor găzdui în perioada 1-2 iunie 2021 Adunarea privind Agenda digitală, unul dintre subiecte fiind Programul Europa digitală, cu un buget general de 7,5 miliarde de euro, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, scrie AGERPRES.

Agenda digitală va fi dedicată anul acesta deceniului digital al Europei. Acest eveniment la nivel înalt se va axa pe obiectivele pe care și le-a fixat UE pentru 2030 în cadrul deceniului digital și pe programul Europa digitală, un nou program de finanțare în valoare de 7,5 miliarde de euro, destinat implementării de proiecte digitale europene.

Programul va finanța proiecte europene în patru domenii: supercalculatoarele, inteligența artificială, securitatea cibernetică și competențele digitale avansate. În timpul evenimentului, reprezentanții sectorului și ai mediului de afaceri, inclusiv ai întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) și ai startupurilor, precum și organismele guvernamentale vor avea posibilitatea de a afla mai multe despre posibilitățile pe care le oferă programul Europa digitală și de a primi orientări practice.

La Adunarea privind Agenda digitală vor participa miniștri din mai multe state membre, reprezentanți ai Parlamentului European și ai Comisiei, precum și reprezentanți ai sectorului privat și ai societății civile. Aceștia vor discuta despre cum ar putea fi promovate, pe de o parte, exemplul Europei în toate domeniile și, pe de altă parte, obiectivele pentru 2030 prezentate în Comunicarea Comisiei privind deceniul digital, inclusiv cele referitoare la competențele digitale, la transformarea digitală a întreprinderilor, la conectivitatea de mare viteză și la infrastructura digitală sigură și durabilă, precum și la digitalizarea serviciilor publice. Discuțiile se vor concentra, de asemenea, asupra modului în care pot fi promovate și protejate cel mai bine în mediul digital valorile și drepturile europene.

"Protejarea valorilor UE într-un context digital este tot mai importantă în condițiile în care ne petrecem o parte importantă din timp online. Prin urmare, miza deceniului digital este să garanteze faptul că, în calitate de cetățeni, avem aceleași drepturi atât online, cât și offline", a afirmat Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

La rândul său, Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a declarat: "Am putut constata, în timpul pandemiei, ce rol central au ajuns să ocupe tehnologiile digitale în viața noastră. Sectorul digital va fi unul dintre principalii piloni ai eforturilor noastre de redresare. Trebuie să construim împreună un continent rezilient și suveran din punct de vedere digital, cu sprijinul programului Europa digitală".

În prima zi a Adunării privind Agenda digitală se va discuta despre deceniul digital: Viziunea Europei și posibilitățile de transformare digitală a Europei până în 2030.

Discuțiile se vor concentra asupra definirii căii pe care trebuie să o urmeze Europa pentru a face din transformarea digitală o reușită până în 2030, pe baza viziunilor prezentate în luna martie de către Comisie în cadrul Busolei pentru dimensiunea digitală. Se vor face investiții importante în vederea atingerii obiectivelor fixate în acest domeniu, inclusiv prin intermediul Mecanismului de redresare și reziliență.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta pregătirile care sunt în curs în vederea unei declarații interinstituționale comune privind drepturile și principiile digitale pentru deceniul digital. Prim-ministrul Portugaliei, Antonio Costa, va prezenta Declarația de la Lisabona, care va contribui la aceste pregătiri. Declarația așteptată privind drepturile și principiile digitale pentru deceniul digital va include numeroase angajamente, printre care acela de a asigura accesul la o conectivitate de înaltă calitate în întreaga Europă, de a promova competențele digitale pentru toți cetățenii și de a construi unui mediu online echitabil și lipsit de discriminare. Consultarea publică pe acest subiect, deschisă până la 2 septembrie 2021, are drept scop lansarea unei dezbateri ample la nivelul societății și colectarea opiniilor cetățenilor, a organizațiilor neguvernamentale și a organizațiilor societății civile, a întreprinderilor, a administrațiilor și a tuturor părților interesate cu privire la această tematică. Contribuțiile colectate vor sta la baza propunerii de declarație interinstituțională.

În cadrul primei zile va avea loc și ceremonia de lansare a EllaLink, un proiect cofondat de UE prin intermediul programului BELLA. EllaLink este un cablu submarin optic care leagă Europa de America de Sud. Acest program, care constituie un pas esențial către atingerea obiectivului UE de a investi într-o mai bună conectivitate cu partenerii săi, va asigura prima conexiune de date directă și de mare capacitate între Europa și America Latină menită să sprijine schimbul și prelucrarea de date din domeniul cercetării și educației. UE este investitorul cu cea mai mare contribuție la programul BELLA, în valoare de 26,5 milioane de euro, rețelele naționale de cercetare și educație din America Latină și guvernul brazilian contribuind și ele cu fonduri suplimentare.

Programul Europa digitală va fi subiectul central al celei de a doua zile a Adunării privind Agenda digitală. Cu un buget general de 7,5 miliarde de euro, programul
are drept obiectiv consolidarea suveranității digitale a UE, dar și sprijinirea celor două obiective îngemănate ale Uniunii - tranziția verde și transformarea digitală. Programul va accelera redresarea economică și transformarea digitală a Europei, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău