Europa are în față o catastrofă
-
22 Iunie 2015 09:00
Dacă zona euro “divorțează” de Grecia, sau invers, fiecare parte va fi lovită înzecit mai tare de ceea ce se teme că va urma după această despărțire decât de ceea ce ar putea veni dintr-un compromis pe care ele îl consideră acum inacceptabil, scrie într-un editorial publicat de Financial Times economistul Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei americane.Istoricii…
Dacă zona euro “divorțează” de Grecia, sau invers, fiecare parte va fi lovită înzecit mai tare de ceea ce se teme că va urma după această despărțire decât de ceea ce ar putea veni dintr-un compromis pe care ele îl consideră acum inacceptabil, scrie într-un editorial publicat de Financial Times economistul Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei americane.
Istoricii înțeleg cum Europa a permis Primului Război Mondial să izbucnească, dar, un secol mai târziu, sunt uimiți că s-a întâmplat. Istoricii financiari s-ar putea uita înapoi la evenimentele din săptămâna aceasta și să se întrebe cum a fost permisă destrămarea financiară a Europei.
Nu trebuie să existe îndoieli legate de consecințele unui eșec. În lipsa sprijinului zonei euro, cu băncile blocate și probleme de creditare, austeritatea din Grecia va fi mult mai dureroasă decât este acum, iar Grecia va deveni, probabil, un stat falimentar. Vor suferi atât populația, cât și politicienii.
Când Grecia va da faliment, Europa își va primi înapoi mult mai puțin din datorie decât ar primi în cazul unei restructurări organizate a datoriei. Iar o migrație masivă spre nord a grecilor va pune presiuni pe bugetele naționale din Europa. La aceste probleme se va adăuga creșterea prezenței rușești în Grecia.