Europa este cea care a câștigat, nu o țară anume, prin numirile în fruntea instituțiilor UE, dă asigurări Parisul

  • 03 Iulie 2019 12:11
Europa este cea care a câștigat, nu o țară anume, prin numirile în fruntea instituțiilor UE, dă asigurări Parisul

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Amélie de Montchalin, a dat asigurări miercuri că 'Europa este cea care a câștigat', nu o țară anume, prin desemnarea noii echipe din fruntea Uniunii Europene, transmite AFP, preluat de Agerpres.

'Europa este cea care a câștigat', a declarat Amélie de Montchalin la postul de radio France Inter, la o zi după summitul de la Bruxelles care a permis, după 48 de ore de negocieri, ajungerea la un acord privind viitoarea 'distribuție' de la vârful principalelor instituții europene.

'A fost un moment în care Europa a oferit o imagine destul de lamentabilă (...) o noapte în care un număr de lideri au găsit Consiliul European drept locul potrivit pentru a-și regla disensiunile interne, problemele naționale și ciocnirile de ego', a afirmat secretarul de stat, referindu-se la summitul de duminică la care liderii UE s-au arătat incapabili să găsească un compromis.

Marți seară, după o nouă rundă de negocieri, liderii europeni au ajuns la un compromis, desemnându-le pe Ursula von der Leyen, ministrul german al apărării, pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, și pe Christine Lagarde la conducerea Băncii Centrale Europene.

Președinția Consiliului European a revenit premierului liberal Charles Michel, iar funcția de șef al diplomației europene, spaniolului Josep Borrell.

Parisul a respins ideea unei victorii a Germaniei și a cancelarului Angela Merkel în acest compromis final. 'Nu văd nici înfrângerea, nici victoria cuiva', a apreciat Amélie de Montchalin.

'Angela Merkel a trebuit să se confrunte cu multe lucruri dificile. Familia PPE nu era unită, s-a divizat profund duminică seara', a dezvăluit secretarul de stat francez.

'Alegerea Christinei Lagarde la BCE este una pe care anumiți germani nu o văd neapărat ca pe o victorie', a adăugat ea.

Numirea Ursulei von der Leyen a provocat puternice nemulțumiri în Germania, mai ales din partea social-democraților, partenerii de coaliție ai conservatorilor în guvernul federal.

'În Germania, apărarea este un subiect complicat (...) crearea apărării europene nu este foarte populară, dar este un act de curaj', a subliniat Amélie de Montchalin.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău