Eurodeputatul român Dragoș Tudorache: Sunt convins că noul Guvern știe foarte bine ce are de făcut

  • 17 Februarie 2023 08:55
Eurodeputatul român Dragoș Tudorache: Sunt convins că noul Guvern știe foarte bine ce are de făcut

Dorin Recean este noul premier al Republicii Moldova, iar eurodeputatul român Dragoș Tudorache se declară convins că Guvernul știe foarte bine ce are de făcut, liniile mari politice și direcțiile pe care acest nou guvern și le asumă fiind în continuare ca cele asumate de guvernul Gavrilița.

"Dacă e să discutăm despre așteptări, ele nu se schimbă radical de la un guvern la altul, ceea ce face relația între Uniunea Europeană și Republica Moldova să fie una serioasă, solidă, bazată pe angajament și rezultate livrate e tocmai faptul că e bine ancorată în niște parametri pe care și o parte și cealaltă îi știe foarte bine.

Sunt convins că noul Guvern știe foarte bine ce are de făcut. M-am uitat astăzi pe programul de guvernare, am constatat că liniile mari politice și direcțiile pe care acest nou guvern și le asumă sunt în continuare ca cele asumate de guvernul Gavrilița. Atât în ceea ce privește pozițiile și măsurile promovate propuse în plan intern, cât, foarte important pentru noi, de la Bruxelles, angajamentele și liniile mari de direcție pe ceea ce ține relaționarea cu Uniunea Europeană și, în acest nou context geopolitic în care noi cu toții ne aflăm, bineînțeles că și prioritățile pe materia asigurării securității Moldovei, relaționarea cu vecinul aflat în război și anume Ucraina, toate acestea sunt foarte importante. Ca întotdeauna, partea cea mai dificilă este livrarea angajamentelor asumate și nu este simplu", a declarat eurodeputatul român, Dragoș Tudorache, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Europarlamentarul reiterează faptul că Republica Moldova a trecut de un an jumătate prin absolut toate crizele posibila și există conștientizarea acestui fapt cât se poate de limpede cât de greu îi este Republicii Moldova să evolueze având în vedere dependența energetică de Rusia.

"R. Moldova a făcut niște pași foarte importanți în acest an în mare parte și prin eforturile autorităților de la Chișinău cu susținerea și ajutorul Bruxelles-ului, însă efortul cel mai mare l-a făcut Chișinăul pentru a-și diversifica instrumentele folosite pentru achiziționarea și a gazului, și a energiei electrice și iată că Moldova a reușit să-și câștige oarecum o independență în modul în care își securizează energia, un lucru foarte important și, bineînțeles, provocările de securitate. Multe lucruri pe agenda acestui nou guvern, am toată încrederea și aștept să începem să discutăm cu noul premier agenda comună în așa fel încât să continuăm de acolo de unde Guvernul Gavrilița a lăsat", adaugă Dragoș Tudorache.

Cât despre șansele inițierii în acest an a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, europarlamentarul le privește cu optimism.

"Există, în mod cert, chiar prin vocea președintelui PE, Ursula von der Leyen, o energie importantă politică la Bruxelles pentru luarea acestui pas și pentru luarea acestei decizii până la finalul acestui an să trecem acest prag important și anume deschiderea negocierilor de aderare atât pentru Ucraina, cât și pentru Republica Moldova și pentru asta sunt oameni importanți care împing spre această direcție. 

Pe de altă parte, deocamdată sunt și multe rezerve care nu țin neapărat o recunoaștere sau nu a efortului pe care și Moldova și Ucraina le fac. Țin foarte mult și la modul în care foarte mulți lideri europeni se uită în interior la modul de funcționare a Uniunii, la ceea ce se consideră a fi anumite neajunsuri în guvernanță, sunt acele voci în unele capitale europene care spun că e nevoie de o reformă instituțională la nivel european, până la momentul de a face niște pași importanți de a aduce membri noi. Noi, cei care suntem de partea unei decizii în acest an, spunem că a începe procesul de negociere cu Ucraina și Moldova nu are nimic de a face cu calendarul pe care noi, din intern ni-l propunem. 

Deci, eu cred că sunt șanse bune, cred ca Moldova trebuie să facă tot ce ține de ea, la fel cum și Ucraina, deși e în război, cele două țări trebuie să se angajeze pentru a se asigura că acea foaie de parcurs sunt îndeplinite, că reformele se fac, în așa fel încât să creeze o decizie și a facilita decizia chiar și pentru acei lideri care s-au afirmat rezervi. Sper să ajungă la finalul acestui an cu o decizie istorică, potrivită, la momentul potrivit care să pună Moldova și Ucraina pe un drum foarte clar asumat de negociere care reprezintă un proces mult mai clar, care are și multe beneficii pentru că dă deja acces la noi instrumente de finanțare, la noi instrumente de încredere care să ajute să facă reformele de care e nevoie, să aducă în pragul aderării. Deci, eu privesc cu optimism acest plan, dar e important să continuăm cu toții să facem tot ce ține de traseul nostru pentru a ne asigura că ne prinde finalul de an cu încă o decizie bună", conchide europarlamentarul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău