Eurodeputații au aprobat interzicerea produselor din plastic de unică folosință

  • 29 Martie 2019 12:01
Eurodeputații au aprobat interzicerea produselor din plastic de unică folosință

Eurodeputații au aprobat ieri interzicerea, din 2021, a produselor din plastic de unică folosință, măsură care vizează inclusiv reducerea poluării mărilor și oceanelor.

Din anul 2021 vor fi interzise următoarele produse: tacâmuri din plastic de unică folosință (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare), farfurii din plastic de unică folosință, paie din plastic, bețițoare de urechi din plastic, bețișoare din plastic pentru baloane, produse și recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil și recipiente pentru băuturi fabricate din poliestiren expandat.

Experții pentru protecția mediului recomandă folosirea produselor refolosibile care nu poluează mediul, precum: pungi din pânză sau rafie, paie din oțel inoxidabil, farfurii și tacâmuri din lemn sau bambus. În plus, măsurile Uniunii Europene fac referire și la plasele de pescuit, care sunt o mare problemă pentru animalele marine și reprezintă 27% din deșeurile găsite pe plajele din Europa.

Potrivit Comisiei Europene, mai mult de 80% din deșeurile marine sunt din plastic. Produsele vizate de această legislație constituie 70% din totalul deșeurilor marine. Din cauza vitezei lente de descompunere, plasticul se acumulează în mări, oceane și pe plajele din Uniunea Europeană și din întreaga lume. Urme de plastic sunt găsite în organismele marine precum broaște țestoase, foci, balene și păsări, dar și în pește și fructe de mare, de aici fiind prezente în lanțul alimentar uman.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:1,54 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău