Eurodeputat | Unor țări ale Parteneriatului Estic ar trebui să li se ofere perspectiva de aderare la UE

  • 28 Noiembrie 2019 16:00
Eurodeputat | Unor țări ale Parteneriatului Estic ar trebui să li se ofere perspectiva de aderare la UE

Proiectul de a construi o Europă unită nu este încă finalizat, el necesită noi inițiative, în special în ceea ce privește oferirea perspectivei de aderare la UE țărilor din Parteneriatul estic (PaE), care tind spre aceasta și care merită acest lucru. Această opinie a fost exprimată de parlamentarul european din Polonia, Witold Waszczykowski, la ședința Parlamentului European de la Strasbourg, la care sunt discutate perspectivele PaE.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la mass-media străină, el consideră că, după 10 ani de la lansarea programului, a venit momentul pentru reevaluare și pentru o nouă strategie.

"Doar transformările din țările partenere nu mai sunt deja suficiente. Noua strategie a PaE trebuie să se bazeze pe principiul diferențierii, care trebuie să ducă la extindere. Da, la extindere, iar noi nu ar trebui să ne temem de acest termen, care este o dispoziție esențială a politicii externe europene", a subliniat parlamentarul european.

Potrivit lui, "chiar și perspectiva îndepărtată de aderare la UE este o pârghie puternică pentru a promova transformarea și pacea în țările PaE".

"Perspectiva de aderare este un catalizator pentru reforme. Prin urmare, în pofida președintelui Macron, trebuie să lăsăm Europa deschisă și gata să accepte noi membri", a spus politicianul polonez.

După cum a informat anterior INFOTAG, cele mai avansate țări ale PaE sunt Moldova, Ucraina și Georgia, care și-au declarat clar scopul de integrare europeană și au semnat acorduri de asociere cu UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău