Eurobarometru: Europenii consideră că democrația și puterea economică sunt principalele atuuri ale Uniunii Europene

  • 29 Iulie 11:17
Eurobarometru: Europenii consideră că democrația și puterea economică sunt principalele atuuri ale Uniunii Europene

Un nou sondaj Eurobarometru publicat vineri arată că europenii identifică respectarea democrației, a drepturilor omului și a statului de drept (38%), precum și puterea economică, industrială și comercială (34%) ca fiind principalele atuuri ale UE, urmate de bunele relații și solidaritatea dintre statele membre ale UE (28%).

Printre domeniile pe care UE ar trebui să le abordeze în mod prioritar, respondenții menționează cel mai frecvent mediul și schimbările climatice (33%) și migrația ilegală (tot 33%), urmate de securitate și apărare (29%) și de războiul din Ucraina (25%), scrie Calea Europeană.

În același timp, pentru 50% dintre respondenți războiul din Ucraina se situează pe primul loc în topul provocărilor cu care se confruntă UE. Urmează, pe locul al doilea, migrația ilegală (41%), iar pe locul al treilea, aspectele de mediu și schimbările climatice (35%).

Întrebați despre valorile care sunt cel mai bine reprezentate de UE în comparație cu alte țări de pe glob, europenii indică în mod clar respectarea drepturilor și a valorilor fundamentale, precum și libertatea cuvântului și a exprimării (câte 53% fiecare).

Potrivit sondajului, exista un optimism general cu privire la anii următori.

Dintre europeni, 58% tind să fie optimiști în ceea ce privește viitorul UE, în timp ce 37% tind să fie pesimiști. 55% afirmă că sunt foarte sau oarecum încrezători în forța democrației UE în următorii cinci ani, în timp ce 41% sunt oarecum sau foarte neîncrezători.

Pe de altă parte, 64% dintre cetățenii UE tind să fie preocupați de securitatea UE în următorii cinci ani, iar 51% își exprimă încrederea în performanța economiei UE în următorii cinci ani, în timp ce 45% sunt mai sceptici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău