Euro la cea mai scăzută valoare față de dolar

  • 12 Martie 2015 06:53
Euro la cea mai scăzută valoare față de dolar

Euro a scăzut cu peste 1% miercuri dimineața, declinul înregistrat de la începutul anului ajungând la 12,6%.

FINANCIAL TIMES - Moneda euro a atins cea mai scăzută cotație față de dolar din ultimii 12 ani, miercuri, când a putut fi schimbat pentru mai puțin de 1,06 dolari, în timp ce Mario Draghi spunea că moneda unică are meritul de a contribui la depășirea încetinirii economice a zonei euro.

La o conferință organizată la Frankfurt, președintele BCE a spus că deprecierea monedei unice, împreună cu scăderea prețului petrolului și programul de facilitare cantitativă al băncii i-au determinat pe economiștii de la BCE să-și revizuiască în creștere previziunile economice. "Evoluțiile se îndreaptă în direcția cea bună", a spus dl Draghi. "A fost depășită perioada de încetinire a creșterii".

Euro a scăzut cu peste 1% miercuri dimineața, declinul înregistrat de la începutul anului ajungând la 12,6%. Euro a pierdut de asemenea peste 1% față de lira sterlină și s-a depreciat cu 0,6% față de yen. Indexul dolar, care măsoară bancnota verde față de un coș al altor valute forte, a crescut la cel mai înalt nivel din ultimii 12 ani.

Acțiunile europene au înregistrat un salt, după pierderile înregistrate marți. Xetra Dax 30 era în creștere cu 1,2%, indicele CAC 40 al Franței acumula 1,4%, iar la Londra FTSE 100 sporea cu 0,3%.

Analiștii de la Commerzbank spun că în absența unor date hard, diferența dintre randamentul acțiunilor europene și americane determină mișcarea descendentă în relația valutară euro-dolar. "Randamentele pentru obligațiunile guvernului german cu maturitate de 10 ani s-au diminuat, ajungând la un minim record de 0,23%", a spus Esther Reichelt. "În condițiile în care randamentele obligațiunilor americane cresc în același timp, multe elemente sugerează că trendul descendent euro-dolar va continua".

Danske Bank, care săptămâna trecută a coborât ținta sa pentru paritatea euro-dolar la 1,05 dolari, a revizuit-o în scădere la 1,00 dolari.

"În opinia noastră, efectul 'cartof fierbinte' al programului de facilitare cantitativă lansat de BCE, cu combinația de creștere a excesului de numerar și rate negative la depozite care îi împing pe investitori spre active mai riscante, va slăbi în continuare euro", spune banca Nordic.

Un euro mai slab ar trebui să furnizeze foarte necesarul impuls pentru exportatorii regiunii. De asemenea, crește costul mărfurilor importate, ajutând companiile din zona euro care vând produse clienților din regiune.

BCE se așteaptă acum la o creștere economică de 1,5% anul acesta, față de estimările din decembrie, de 1%. Banca centrală crede de asemenea că redresarea ternă a regiunii va începe în sfârșit să ia avânt și să se întărească în trimestrele următoare. "Aceste revizuiri ascendente sunt în principal determinate de impactul favorabil al prețurilor mai scăzute la petrol, de rata de schimb efectivă mai slabă a euro - și de impactul recentelor noastre măsuri de politică monetară", a spus dl Draghi.

BCE a început luni programul său de referință de relaxare cantitativă (QE), în cadrul căruia banca centrală va face achiziții lunare de până la 60 de miliarde de euro datorii ale guvernelor din zona euro, pe lângă active din sectorul privat și datorii ale instituțiilor zonei euro.

Benoît Cœuré, membru al consiliului executiv al BCE, a confirmat că băncile centrale din zona euro au cumpărat obligațiuni guvernamentale de 3,2 miliarde de euro, luni.
Economiștii și-au ajustat previziunile, după rapida depreciere a euro față de dolar, care se îndreaptă spre paritate.

În decembrie, doar unul din 32 de respondenți la un sondaj al FT în rândul economiștilor zonei euro a spus că euro va ajunge la aceeași valoare cu dolarul în anul 2015. Acest lucru s-a schimbat însă în ultimele zile. Mulți economiști se așteaptă acum ca euro să continue să scadă față de dolar, în timp ce redresarea SUA ia avânt și Rezerva Federală se pregătește să crească rata dobânzii, pentru prima dată după aproape un deceniu.
Chris Williamson, economist șef la Markit care prognoza în decembrie că euro va ajunge la paritate față de dolar anul acesta, a spus: "Faptul că Fed părea a fi pe cale să crească ratele în 2015 urma să se repercuteze asupra ratei de schimb. Divergența clară dintre banca centrală americană și BCE este marea partidă a piețelor în 2015".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău