Eugeniu Rîbca, despre dispoziția șefului CA privind reflectarea de către mass-media a subiectelor legate de COVID-19: Și-a depășit atribuțiile când a semnat-o, iar unele prevederi duc la instaurarea cenzurii

  • 26 Martie 14:03
Eugeniu Rîbca, despre dispoziția șefului CA privind reflectarea de către mass-media a subiectelor legate de COVID-19: Și-a depășit atribuțiile când a semnat-o, iar unele prevederi duc la instaurarea cenzurii

Președintele Consiliului Audiovizualului a emis ieri o dispoziție privind modul cum trebuie reflectate subiectele legate de răspândirea coronavirusului, care a provocat critici în rândul experților și a reprezentanților mass-media. Unii dintre aceștia acuză Consiliul de cenzură, iar un membru al Comisiei parlamentare de profil a cerut convocarea de urgență a ședinței acesteia.

Consiliul Audiovizualului a difuzat o dispoziție semnată de președintele acestuia, Dragoș Vicol, care prevede anumite norme și limitări pentru jurnaliști la relatarea subiectelor despre pandemie. Printre acestea se numără obligația de a prezenta în fiecare material și opinia autorităților. De asemenea, jurnaliștii nu vor putea exprima propriile opinii în subiectele legate de răspândirea COVID-19.

Dragoș Vicol a declarat pentru portalul media-azi al Centrului pentru Jurnalism Independent că scopul acestei dispoziții ar fi să responsabilizeze mass-media ca să difuzeze doar informații verificate și din surse credibile, în special oficiale.

Pe de altă parte, mai mulți jurnaliști și experți media au criticat documentul. În primul rând, președintele CA și-a depășit atribuțiile când a semnat această dispoziție care nu a fost votată de membrii instituției, a comentat pentru Radio Chișinău expertul media, Eugeniu Rîbca. În plus, el menționează că în Codul serviciilor media există norme care se referă la situația de stare de urgență, iar unele prevederi ale dispoziției semnate de președintele CA duc la instaurarea cenzurii.

„Nu s-au luat în considerație prevederile Codului serviciilor media audiovizuale, potrivit cărora este interzisă orice imixtiune din partea autorităților publice în ceea ce privește conținutul, forma și modalitățile de creare și prezentare a programelor audiovizuale. în contextul instituirii unor obligații speciale, trebuia să activeze Consiliul Audiovizualului și nu să-și un asemenea drept președintele acestuia”, a subliniat Eugeniu Rîbca.

Secretarul Comisiei parlamentare pentru mass-media, Petru Jardan, a anunțat că a depus un demers privind convocarea în regim de urgență a ședinței Comisiei. Președintele acesteia, deputatul socialist Adrian Lebedinschi nu a fost de găsit pentru a comenta dispoziția președintelui CA, precum și inițiativa de a fi convocată ședința Comisiei.

Amintim că în ultima săptămână organizațiile neguvernamentale de media au remis două declarații în care le cereau autorităților ca în contextul stării de urgență să nu comită abuzuri împotriva libertății de exprimare și să asigure informarea completă și operativă despre situația epidemiologică din țară         

         

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
7,81 °C
cer senin
Umiditate:52 %
Vint:1,5 m/s
Sat
10 °C
Sun
10 °C
Mon
8 °C
Tue
10 °C
Wed
12 °C

Curs oficial BNM 04 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1217 -0.0000
USD 18.4281 -0.0000
RON 4.1664 -0.0000
UAH 0.6689 -0.0000
RUB 0.2348 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău