Eugen Tomac: O rezoluție prin care cetățenii R.Moldova să aibă drept de muncă oriunde în UE ar putea fi aprobată de Parlamentul European

  • 18 Iulie 2019 12:00
Eugen Tomac: O rezoluție prin care cetățenii R.Moldova să aibă drept de muncă oriunde în UE ar putea fi aprobată de Parlamentul European

Eugen Tomac, membru în Comisia pentru Forța de Muncă din Parlamentul European, declară că PE ar putea să adopte o rezoluție prin care să ceară ca cetățenii din Republica Moldova să aibă drept de muncă oriunde în UE, implicit în România.

Declarația a fost făcută într-un interviu pentru TVR MOLDOVA.

„Îmi doresc să reușim să adoptăm o rezoluție în PE prin care să cerem ca cetățenii din RM să aibă drept de muncă oriunde în UE, implicit în România. Și nu o spun că mi-aș dori ca cetățenii din Republica Moldova, care oricum sunt într-un număr foarte mare plecați, să mai plece, dar există oportunități în zona limitrofă. Mă refer la oamenii care locuiesc pe Prut, care dacă vor avea permis de muncă în UE, asta însemnă că vor avea permis de muncă în România. Mulți dintre ei pot pleca dimineața, să se întoarcă acasă fie de la Galați, fie de la Iași sau Vaslui, fie din alte zone ale României unde oamenii își doresc un loc de muncă bine plătit.

Eugen Tomac spune că va insista pe acest aspect din rațiunea că în UE este o dezbatere puternică pe o temă, care este convins că o va implementa, „și anume să se creeze salariul minim în UE, care va fi foarte mare în raport cu veniturile din R. Moldova. Și imaginați-vă că peste un an sau doi există această perspectivă de a se implementa o astfel de decizie.”

De asemnea ca membru al Comisiei pentru drepturile omului va încerca să readucă în discuția publică subiecte ce țin de discriminarea unor cetățeni aflați la granița UE în state cum e Republica Moldova.

„Mă refer la regiunea transnistreană. Acolo drepturile omului sunt fundamental încălcate, în mod special începând de la școlile cu predare în limba română de dincolo de Nistru, pentru că noi vorbim doar de școlile în care se predă în limba română cu grafie latină, dar în continuare se păstrează sistemul sovietic în foarte multe școli dincolo de Prut, copiii studiază după manualele sovietice. Această formă de salinizare în continuare este de neconceput și din punctul meu de vedere această realitate trebuie prezentată în PE, și eu mă voi ocupa de acest dosar, voi cere să analizăm cu foarte mare atenție ce se întâmplă cu drepturile omului în această regiune.”

Pentru că R. Moldova spune Tomac a dovedit că nu poate singură face față acestor „încercări foarte dure de a pune la încercare populația de dincolo de Nistru.”
Interviul poate fi urmărit integral AICI
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău