Eugen Tomac: Ajutorul UE pentru Republica Moldova arată nivelul de încredere pe care Europa îl are în administrația celui de al doilea stat românesc

  • 28 Octombrie 2021 09:46
Eugen Tomac: Ajutorul UE pentru Republica Moldova arată nivelul de încredere pe care Europa îl are în administrația celui de al doilea stat românesc

Uniunea Europeană este tot mai aproape de Chișinău prin sprijinul pe care îl acordă Republicii Moldova, a afirmat europarlamentarul Eugen Tomac, făcând referire la anunțul Comisiei Europene de a furniza un ajutor de 60 de milioane de euro Guvernului de la Chișinău pentru a gestiona criza energetică și la includerea R. Moldova în programul de cercetare „Orizont Europa”, scrie caleaeuropeana.ro.

„În fața șantajului rusesc privind livrările de gaze către R. Moldova, Uniunea Europeană vine cu un suport consistent. Peste 60 de milioane de euro sunt oferite Guvernului de la Chișinău — sprijin ce contribuie la eforturile de depășire a crizei gazelor, ce a declanșat starea de alertă în sectorul energetic. Acest ajutor arată nivelul de încredere pe care Europa îl are în administrația celui de al doilea stat românesc și respectul pe care îl poartă față de toți cetățenii R. Moldova”, a scris Tomac, pe Facebook

El a arătat că în aceeași zi a fost consolidat Acordul de Asociere dintre R. Moldova și UE prin includerea R. Moldova în programul pentru cercetare și inovare „Orizont Europa” al Uniunii, în valoare de 95,5 miliarde de euro.

„Este o șansă uriașă pentru cercetătorii de peste Prut, care vor beneficia de oportunități de dezvoltare în sectorul științei și al tehnologiei, ceea ce va stimula creșterea economică și crearea locurilor de muncă. Prin acțiuni concrete, facem pași noi, mai siguri pentru a realiza ceea ce ne dorim cu toții: să fim uniți în Europa!”, a conchis europarlamentarul Eugen Tomac.

Comisia Europeană va acorda un sprijin financiar de 60 de milioane de euro pentru Republica Moldova să facă față problemei aprovizionării cu gaze, a anunțat miercuri șefa instituției europene, Ursula von der Leyen, după o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița.

Întrevederea a avut loc în contextul reuniunii Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova care este programată să se desfășoare joi, la Bruxelles. În marja acestui eveniment politic, premierul Natalia Gavrilița și Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, au semnat astăzi, la Bruxelles, Acordul privind participarea Republicii Moldova la Programul- cadru al Uniunii Europene pentru cercetare și Inovare „Orizont Europa”, pentru perioada 2021-2027.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău