Eugen Tomac: “Dodon trebuie pus la punct ori de câte ori atacă statul român”

  • 14 August 2017 17:04
Eugen Tomac: “Dodon trebuie pus la punct ori de câte ori atacă statul român”

Deputatul PMP Eugen Tomac spune că România ar trebui să îl „pună la punct” pe Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, ori de câte ori acesta „își permite să atace statul român”.

Deputatul de la București a făcut această declarație într-o postare pe Facebook, în contextul celei de-a XV-a ediții a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului pentru românii de pretutindeni, care a debutat luni, 14 august, eveniment la care Eugen Tomac participă an de an, scrie infoprut.ro.

“Deși țara noastră are o abordare model în ceea ce privește relația cu minoritățile, acest lucru nu se întâmplă, în mod reciproc, și în cazul minorităților noastre din Serbia, Ucraina, Ungaria și toată Peninsula Balcanică. Prin urmare, statul român ar trebui să acționeze cu mai multă fermitate pentru a proteja interesele și drepturile românilor, oriunde s-ar afla. Este și cazul românilor de peste Prut. Cu un președinte închinat Moscovei, aceștia au nevoie de sprijinul și protecția României. De aceea, cred că abordarea pe care o are statul român în ceea ce îl privește pe Dodon este una greșită. Un asemenea personaj trebuie pus la punct ori de câte ori își permite să atace statul român”, a scris pe rețeaua de socializare deputatul PMP.

De asemenea, în deschiderea lucrărilor Universității de Vară, Eugen Tomac a făcut un apel la dialog către toate forțele politice pentru rezolvarea problemelor comunităților de români din jurul țării, care se confruntă cu un proces susținut de deznaționalizare.

“În drum spre Izvoru Mureșului l-am sunat pe primul ministru și am discutat despre ce este de făcut, pentru că cred că este nevoie de dialog între toate forțele politice pentru a înțelege cât mai bine realitățile din aceste comunități, pentru că discutăm despre români care sunt deznaționalizați. Și cred că este bine ca modelul românesc în ceea ce privește protejarea minorităților să fie implementat cu succes și în aceste state, fie că vorbim de Ucraina, Serbia și nu numai”, a declarat parlamentarul.

Tomac a mai punctat că este “profund îngrijorător” faptul că statul român i-a abandonat pe cei care mențin vie “flacăra românității” în afara granițelor, referindu-se la profesorii de limba română.

Totodată, deputatul PMP a readus în discuție necesitatea încurajării absolvenților facultăților de litere care vin din comunitățile istorice să se reîntoarcă acasă și să se implice în păstrarea identității lingvistice în zonele din care provin.

„Este nevoie de o implicare mult mai aplicată a statului și o coordonare mult mai eficientă a tuturor instituțiilor, fie că ne referim la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni sau Ministerul Educației, pentru că avem peste 2.000 de instituții de învățământ cu predare în limba română peste hotare, dar de relația cu ei nu se ocupă nimeni. De asemenea, în ceea ce privește protejarea acestor minorități românești de peste hotare, cred că este bine să aplicăm politica reciprocității: facem un centru cultural pentru ucrainenii din România, obligatoriu trebuie să se înființeze unul și pentru românii din Ucraina. Deci cred că a sosit momentul să gândim mult mai pragmatic și mai aplicat în această direcție”, a conchis Eugen Tomac.

Lucrările Universității de Vară Izvoru Mureșului se desfășoară până vineri, 18 august. Ediția de anul acesta are loc sub genericul: „De la prima Unire la Marea Unire. România și românii de pretutindeni, încotro?”

Panel-ul primei zile a avut ca temă: “Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv național al românilor pentru 2018. Evoluții geopolitice și interesul național românesc”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău