Eugen Doga va susține un concert la „Sărbătorile Iașului”. Programul evenimentelor care vor marca și împlinirea a 615 ani de la prima atestare documentară a municipiului Iași

  • 06 Octombrie 2023 13:43
Eugen Doga va susține un concert la „Sărbătorile Iașului”. Programul evenimentelor care vor marca și împlinirea a 615 ani de la prima atestare documentară a municipiului Iași

Primăria Iași va organiza în următoarea perioadă cea de-a XXXII-a ediție a manifestărilor reunite sub genericul 'Sărbătorile Iașului', la evenimentul care anul acesta va marca și împlinirea a 615 ani de la prima atestare documentară a municipiului Iași, fiind invitați să concerteze, printre alții, Gheorghe Zamfir, Elena Moșuc, Eugen Doga, Gabriel Croitoru și renumiții '3 tenori ieșeni'.

„În fiecare an, în preajma zilei de 14 octombrie sute de mii de pelerini vin să se închine la Cuvioasa Parascheva, Ocrotitoarea Sfântă a Moldovei. Îi invit pe ieșeni și pe oaspeții lor să se apropie cu încredere de poarta către reculegere și regăsire spirituală pe care Iașul le-o deschide astăzi și dintotdeauna. Iașul a dăruit enorm României și nu a cerut niciodată răsplată. Însă fericirea pe care o primește prin minunea de a găzdui sfințenia Cuvioasei Parascheva este cea mai de preț recunoaștere a însemnătății acestui oraș. Așadar, îi salut din inimă pe toți pelerinii sosiți în Iași pentru a se ruga la sfintele moaște, îi salut pe toți cei care sosesc în Iași pentru a redescoperi capitala Moldovei și le mulțumesc ieșenilor pentru faptul că sunt gazde bune și primitoare', a transmis primarul Mihai Chirica.

Celebrarea hramului Sfintei Cuvioase Parascheva de pe 14 octombrie, organizată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, este completată de o serie de manifestări organizate de municipalitate pentru a conferi o notă de sărbătoare întregului oraș.

Astfel, Primăria Municipiului Iași organizează, în perioada 7 - 15 octombrie, Târgul de Toamnă, unde 37 de căsuțe de artizanat și hand made sunt amplasate pe bulevardul și pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt.

De asemenea, 69 de comercianți expun produsele la Târgul de blănuri și haine de piele organizat pe Esplanada Costache Negri. Alți șase comercianți organizează, pe Esplanada Hala Centrală, Sărbătoarea Vinului - Hala Centrală (6 comercianți).

Conform primarului Iașului, un parc de distracții va fi amplasat la Ștrandul Municipal.

În cadrul 'Sărbătorilor Iașului, municipalitatea va oferi ceai cald pelerinilor care stau la rând pentru a se închina la moaștele Sf Cuvioase Parascheva, iar pe 14 octombrie, de hramul Sfintei, va organiza o masă pentru pelerini.

În seara zilei de 14 octombrie municipalitatea va organiza 'Seara Valorilor', eveniment în cadrul căruia sunt premiate personalități locale.

Și anul acesta municipalitatea anunță că va organiza o serie de evenimente și în cartiere. Astfel, joi, 12 octombrie, de la ora 16.30, pe Esplanada Oancea din cartierul Tătărași va fi un spectacol susținut de Corul de copii de la Ateneul Național Iași, tineri artiști de la Palatul Copiilor și Ansamblul Artistic Profesionist 'Constantin Arvinte' Iași. Sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 16.30, în Piața Voievozilor din cartierul Alexandru cel Bun: Orchestra elevilor de la Colegiul de Ară 'Octav Băncilă', tineri artiști populari (David Simion, Maria Ionescu, Karla Ursu, Diana Crăcană, Mădălina Lungu) și Ansamblul Artistic Profesionist 'Constantin Arvinte' Iași.

'Nu va lipsi tradiționalul concert care încheie Sărbătorile Iașului duminică, 15 octombrie, de la ora 19.00, în Piața Palatului Culturii. În premieră, dat fiind succesul național al acestui proiect, va fi organizat un spectacol cu renumiții '3 tenori ieșeni' - Andrei Apreotesei, Andrei Fermeșanu, Florin Guzgă, alături de care vor urca pe scenă și Gheorghe Zamfir, Elena Moșuc, Eugen Doga, Gabriel Croitoru, care va cânta cu vioara Guarnieri, Andra Botez și Bogdan Ota, acompaniați de Orchestra Operei Române Iași și dirijați de maestrul Daniel Jinga. Pe scenă vor urca, de asemenea, Corul Marii Unirii, Corul de Copii al Municipiului Iași și Muzica Militară a Brigăzii 15 Mecanizate 'Podul Înalt 'Iași', a anunțat primarul Mihai Chirica.

Spectacolul se va încheia cu un foc de artificii. 

Sursa foto: Ziarul de Iași.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:4,12 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău