Etnicii maghiari din Transcarpatia îi solicită premierului ungar Viktor Orban să nu se opună deschiderii negocierilor dintre UE și Kiev

  • 12 Decembrie 2023 14:59
Etnicii maghiari din Transcarpatia îi solicită premierului ungar Viktor Orban să nu se opună deschiderii negocierilor dintre UE și Kiev

Reprezentanți publici ai regiunii ucrainene Transcarpatia, unde sunt concentrați majoritatea ucrainenilor de origine maghiară, i-au cerut prim-ministrului Ungariei, Viktor Orban, printr-o scrisoare deschisă, să nu blocheze prin veto deschiderea negocierilor de aderare între Ucraina și UE, relatează Agerpres.

„Solicităm liderilor statelor membre ale UE să sprijine în continuare Ucraina pe drumul său spre integrarea europeană", se arată în scrisoare, care este semnată, printre alții, de primarul orașului Berehove, Zoltan Babjak, și de către președintele Uniunii Democrate Ucrainene-Maghiare, Laszlo Zubanics.

Scrisoarea - care este adresată și președintelui Consiliului European, Charles Michel - evidențiază progresele Ucrainei în problema protecției drepturilor minorităților etnice, invocată de Orban pentru a-și justifica opoziția față de deschiderea negocierilor cu Kievul.

„Noua lege adoptată (săptămâna trecută) de Parlamentul ucrainean răspunde în mod fundamental intereselor minorităților și are sprijinul nostru deplin", se adaugă în scrisoare.

Ucraina și-a modificat legea minorităților de mai multe ori pentru a se alinia recomandărilor europene și cerințelor țărilor vecine precum România sau Ungaria.

Consiliul European trebuie să decidă în reuniunea sa din 14 și 15 decembrie dacă dă undă verde deschiderii negocierilor dintre Ucraina și UE.

Comisia Europeană a lăudat reformele întreprinse de Ucraina pentru a o apropia de standardele europene și solicită statelor membre să voteze pentru.

Votul negativ al unei singure țări ar fi suficient pentru a zădărnici începutul negocierilor, fiind nevoie de unanimitate pentru a lua acest tip de decizie.

Se estimează că în Ucraina trăiesc aproximativ 100.000 de persoane de origine maghiară. Guvernul de la Budapesta acuză Kievul că nu protejează drepturile culturale și lingvistice ale acestui grup etnic și a anunțat că va vota împotrivă

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:5,14 m/s
Wed
11
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău