Estonia va renunța la predarea în limba rusă în școli în favoarea limbii de stat

  • 04 Decembrie 2021 16:06
Estonia va renunța la predarea în limba rusă în școli în favoarea limbii de stat

Estonia intenționează ca, până în 2035, să renunțe la predarea în școli în limba rusă, toate materiile urmând să fie predate doar în limba de stat. Potrivit radiodifuzorului public (ERR) din Estonia, tranziția la predarea în școli doar în limba de stat se va realiza în cadrul "Planului de dezvoltare a limbii estone", conceput pentru perioada 2021-2035, scrie Rador.

Conform acestui plan, educația în școlile și în grădinițele finanțate de stat și de administrația locală trebuie să se desfășoare doar în limba de stat. Potrivit ministrului eston al educației, Liina Kersna, predarea în limba estonă în școlile de limbă rusă va acoperi inițial 40% dintre materii, apoi 60%, iar, în 2035, va ajunge la 75%. 25% din numărul total de materii va fi predat în limbi străine. "Prin urmare, predarea materiilor trebuie să se desfășoare în principal în estonă, iar restul - într-o limbă străină" - a explicat Kersna. Acum, în aproximativ 14% dintre școlile din Estonia se predă în limbă rusă, iar autoritățile doresc ca, treptat, tot mai multe materii să fie predate în limba estonă.

Ministrul Kersna a adăugat că nu există destui specialiști în școlile rusești care să poată preda în limba estonă. Prin urmare, statul a făcut demersuri pentru formarea de noi profesori. Dorința autorităților din Estonia ca predarea materiilor în școli să se facă doar în limba de stat a provocat o rezistență din partea celor care susțin că protejează școlile rusești. Aceștia au apelat inclusiv la Înaltul Comisar al OSCE pentru drepturile minorităților naționale, cerând întoarcerea misiunilor permanente ale organizației atât în Estonia, cât și în Letonia, pentru a monitoriza la fața locului situația legată de educația în limba rusă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău