Estonia oferă un ajutor direct de 100 de mii de euro pentru a sprijini Republica Moldova în gestionarea fluxului de refugiați ucraineni

  • 17 Martie 2022 13:35
Estonia oferă un ajutor direct de 100 de mii de euro pentru a sprijini Republica Moldova în gestionarea fluxului de refugiați ucraineni

Estonia oferă un ajutor direct de 100 de mii de euro pentru a sprijini Republica Moldova în gestionarea fluxului de refugiați, dar va pune la dispoziția autorităților de la Chișinău și autobuze pentru a ajuta ca migranții ucraineni să fie transferați către alte state. Anunțul a fost făcut de președintele estonian Alar Karis, aflat astăzi într-o vizită de lucru la Chișinău, la conferința de presă comună cu președinta Maia Sandu. Șeful statului estonian a apreciat eforturile depuse de țara noastră în gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina și a vorbit despre susținerea puternică pentru parcursul european al Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Președinta Maia Sandu s-a referit la faptul că vizita președintelui Estoniei are loc în contextul războiului din Ucraina, reiterând că Rep. Moldova a condamnat ferm invazia Federației Ruse în țara vecină. Șefa statului a subliniat că în aceste condiții în care nu se mai pot face exporturi către statele din Est, sprijinul Estoniei și al altor state europene în vederea găsirii unor noi piețe de desfacere este esențială.

”Mulțumesc Estoniei pentru donația de 100 de mii de euro oferită țării noastre pentru gestionarea fluxului de refugiați. De asemenea apreciez mult faptul că mai multe state membre ale UE, inclusiv Estonia  și-au arătat disponibilitatea de a primi pe teritoriul țării lor refugiați din Ucraina. Dle președinte, războiul din Ucraina afectează profund țara noastră. Producătorii noștri nu mai pot exporta pe piețele din Est. Și importurile au fost afectate. Situația de securitate economică din regiune rămâne complicată. Avem nevoie ca țări precum Estonia și alte state membre ale Uniunii Europene să-și deschidă piețele pentru produsele moldovenești care nu mai pot ajunge pe piețele din Est din cauza războiului

Maia Sandu s-a referit și la cererea de aderare la Uniunea Europeană depusă de Rep. Moldova la 4 martie, menționând că mizează pe sprijinul Estoniei în procesul de aderare.

De cealaltă parte, Alar Karis a felicitat autoritățile moldovene și societatea civilă pentru modul în care ajută refugiații din Ucraina. Oficialul estonian a vorbit și despre sprijinul puternic pe care Estonia îl va oferi Rep. Moldova  în procesul de integrare europeană.

”Sunt aici pentru a reitera sprijinul puternic acordat de Estonia și Uniunea Europeană. Săptămâna trecută liderii UE au întreprins primii pași pentru ca Moldova să adere la UE. Moldova este parte a familiei europene. Experiența Estoniei demonstrează că acesta este un proces dificil care presupune mai multe reforme, multe provocări. Este esențial ca Moldova să continue eforturile pentru promovarea reformelor demonstrând o bună guvernanță. Puteți conta pe asistența și sprijinul nostru”.

Din 2006 și până în prezent, Estonia a alocat Rep. Moldova circa opt milioane de euro finanțând peste 250 de proiecte.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2020, volumul schimburilor comerciale dintre cele două țări s-a cifrat la peste 10 milioane de dolari, în creștere cu 13 la sută în comparație cu anul 2019.

Amintim că relațiile diplomatice între Republica Moldova și Republica Estonia au fost stabilite la 10 noiembrie 1992.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău