Estonia: Kaja Kallas, desemnată să formeze un nou guvern

  • 14 Iulie 2022 14:28
Estonia: Kaja Kallas, desemnată să formeze un nou guvern

Președintele eston Alar Karis a anunțat joi că a semnat demisia șefei guvernului, Kaja Kallas, și a mandatat-o să formeze 'rapid' un nou cabinet, în urma recompunerii coaliției la putere, transmite AFP, potrivit Agerpres.

'Am semnat cererea de demisie a prim-ministrului Kaja Kallas, dar i-am solicitat în același timp să formeze un nou guvern care să poată începe să lucreze rapid', a scris pe Twitter președintele Karis.

'Sper că noul guvern va putea începe să lucreze de săptămâna următoare', a adăugat el.

Conform unui comunicat al executivului, 'dna Kallas a propus convocarea unei ședințe extraordinare a parlamentului vineri, în care va solicita un mandat pentru noua sa coaliție guvernamentală'.

Luna trecută, după prăbușirea coaliției între formațiunea sa și Partidul de Centru, ea chemase la negocieri pentru formarea unui nou guvern și la unitate, având în vedere riscurile de securitate implicate de vecinătatea cu Rusia.

Partidului Reformei al Kaiei Kallas i s-au alăturat în noua coaliție conservatorii de dreapta din partidul Isamaa și social-democrații.

Cele trei partide s-au pus deja de acord asupra liniilor majore ale programului comun.

Plecarea miniștrilor Partidului de Centru a intervenit după săptămâni de impas politic, marcate de un vot asupra unui proiect de lege privind educația, la care formațiunea a votat alături de partidul de opoziție EKRE, de extremă dreapta.

Partidul de Centru și Partidul Reformei au alternat la guvernare de când Estonia și-a redobândit independența după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău