Estonia are un nou președinte

  • 01 Septembrie 2021 12:37
Estonia are un nou președinte

Parlamentul eston l-a ales marți ca șef al statului pe directorul Muzeului Național, care va deveni al cincilea președinte de la revenirea la independență după prăbușirea Uniunii Sovietice, informează Agerpres. 

Alar Karis, biolog de formație, a fost singurul candidat la alegeri. El a fost propus de Partidul Reformei și Partidul de Centru, membri ai coaliției de guvernământ.

Partidul de opoziție de extremă dreapta EKRE, care a promovat anterior un alt candidat, a refuzat în cele din urmă să participe la vot.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a transmis felicitări lui Alar Karis, cu ocazia alegerii sale în funcția de președinte al Estoniei.

„Țara dumneavoastră este un partener puternic pentru pace și prosperitate în UE. Să continuăm să lucrăm împreună pentru a susține valorile și libertatea noastră”, a scris Charles Michel pe contul său de Twitter.

În finalul mesajului său, Michel i-a mulțumit fostului președinte, Kersti Kaljulaid,  pentru cooperarea excelentă.

Născut în 1958, Karis este genetician și biolog al dezvoltării. El a studiat în Marea Britanie, Estonia, Germania și Țările de Jos. Alar Karis predă la Universitatea din Tartu.

El a ocupat funcția de auditor general al Estoniei între 2013 și 2018. Din 2017, este directorul Muzeului Național eston.

Pentru a fi ales, un candidat la președinția estonă trebuie să obțină minimum 68 de voturi sau o majoritate de două treimi din cele 101 locuri ale Parlamentului.

Alar Karis îi va succeda președintei Kersti Kaljulaid din 11 octombrie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
17
Mon
14
Tue
17
Wed
16
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău