Estonia a adus aminte de pretențiile teritoriale pe care le are față de Rusia

  • 02 Ianuarie 2020 10:05
Estonia a adus aminte de pretențiile teritoriale pe care le are față de Rusia

Președintele Parlamentului Estoniei, Henn Põluaas, a declarat că Tratatul de pace de la Tartu, încheiat de Estonia cu Rusia Sovietică în 1920, continuă să fie în vigoare, inclusiv în problema frontierelor dintre state – se arată în mesajul de felicitare al politicianului cu ocazia Anul Nou, postat pe site-ul legislativului. Pe 2 februarie, a reamintit Põlluaas, se împlinește un secol de la semnarea Tratatului de pace din Tartu, după care "a fost stabilită frontiera ruso-estoniană", scrie Rador.

Potrivit afirmațiilor sale, după restabilirea independenței, Estonia a fost recunoscută succesor de drept al statului format în 1918, "în toate manifestările, inclusiv granița de stat”.
"Tratatul de pace din Tartu este valabil și se află și în acest moment în registrul tratatelor internaționale în vigoare ale ONU", a declarat președintele legislativului estonian.


Aceasta nu este prima declarație de acest gen, făcută de politicianul estonian. În luna noiembrie 2019, Põlluaas a cerut Moscovei să "înapoieze" republicii baltice "teritorii anexate". Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat în comentariul referitor la afirmațiile președintelui Parlamentului estonian, că Kremlinul apreciază asemenea declarații ca fiind inacceptabile. Potrivit Tratatul de la Tartu, semnat de Rusia Sovietică și Estonia în 1920, o parte din regiunile Leningrad și Pskov au revenit republicii baltice.

În 1944, aceste teritorii au fost înapoiate R.S.F.S.Ruse. Moscova consideră că Tratatul de la Tartu este un document istoric, care nu are putere juridică. Tallinn-ul susține că tratatul este încă în vigoare.

Sursa:Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău