Estimările FMI pentru economia Republicii Moldova

  • 17 Aprilie 2015 15:55
Estimările FMI pentru economia Republicii Moldova

Economia Republicii Moldova se va contracta cu 1 la sută în 2015, comparativ cu anul precedent, însă își va reveni în 2016 cu o creștere de 3 la sută.

Acestea sunt estimările Fondului Monetar Internațional (FMI) în raportul World Economic Outlook, publicat vineri, 17 aprilie, informează MOLDPRES.

FMI a revizuit în scădere previziunea de creștere de la 3,5 la sută, cât anticipa în raportul privind monitorizarea post-program, la sfârșitul anului trecut. Situația economică se va înrăutăți din cauza crizei din Federația Rusă și Ucraina, scăderea exporturilor și a remitențelor. Incertitudinea și introducerea noilor sancțiuni împotriva Rusiei “pot slăbi și mai mult investițiile”, potrivit experților FMI.

De asemenea, ”deteriorarea balanțelor bancare și corporative în legătură cu recenta depreciere a valutelor naționale în toată regiunea poate genera riscuri pentru stabilitatea financiară”, se constată în raport.

Fondul și-a revizuit în scădere estimările privind deficitul balanței de plăți în Republica Moldova, la 4,5 la sută, față de previziunile din octombrie, de respectiv 7,3 la sută. FMI anticipează o rată a inflației de 7,5 la sută la sfârșit de an, mai mare decât prognoza din octombrie anul trecut, 5,7 la sută, dar cu mult sub media prognozată pe țările CSI pentru acest an, de 16,8 la sută.

În ceea ce privește regiunea CSI, din care face parte și Republica Moldova, FMI anticipează o recesiune de 2,6 la sută în 2015 și o revenire pe o creștere ușoară de 0,3 la sută în anul 2016.

Ministerul Economiei prognozează o scădere a economiei în anul 2015 cu 1 la sută, după o creștere cu 4,6 la sută în anul precedent. Anul 2015 va fi unul dificil din punct de vedere economic, iar autoritățile par să nu fie suficient de pregătite pentru a face față dificultăților, potrivit noului raport MEGA lansat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Experții prognozează o scădere cu 0,2 la sută a Produsului Intern Brut în cazul unor evoluții optimiste, în timp ce previziunile pesimiste arată o reducere de 1,8 la sută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:5,14 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău