EȘTI CEEA CE CITEȘTI | Romeo Cemîrtan, autorul cărții ”Biserica ortodoxă Rusă și geopolitica regională. Cazul Republicii Moldova”: „Tot ce avem astăzi, datorăm strămoșilor noștri, credinței noastre...”

  • 25 Noiembrie 2020 16:20
0%
00:00:00
00:00:00

Două cărți ale cercetătorului Romeo Cemîrtan, ce abordează relația dintre stat și Biserică, au fost lansate la Muzeul Național de Etnografie.

Volumul "Biserica ortodoxă Rusă și geopolitica regională. Cazul Republicii Moldova”, constituie rezultatul cercetărilor  în cadrul studiilor postdoctorale în Suedia, iar  cea de a doua carte, “Relația Biserica Ortodoxă - Stat în Republica Moldova: aspecte istorice, politice și misionare”,  a apărut cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, fiind tema tezei de doctorat, revăzută și completată.

În unele cazuri, implicarea bisericii în politică se manifestă pregnant în viața socială, așa cum a fost în cazul alegerilor din 2016, afirmă Romeo Cemîrtan:

Cea de-a doua carte este rezultatul studiului meu în Suedia, în care am cercetat atât surse străine, cât și naționale, legate de implicarea politicului în Biserică și a Bisericii în politică. Această interferență, desigur, în unele cazuri a fost nefastă și a dus la unele rezultate care ne-au influențat societatea, cum a fost, spre exemplu, în cazul alegerilor lui Igor Dodon în 2016”, a menționat autorul.

Referindu-se la predarea religiei în școală, cum este ea văzută din perspectiva relațiilor dintre biserică și stat, cercetătorul Romeo Cemîrtan a menționat că în țări dezvoltate precum Suedia, statul favorizează studierea religiei în școală, acest fapt fiind considerat o temelie pentru cunoașterea realității actuale din diferite domenii:

Se știe că majoritatea legilor și tradițiilor, care funcționează în prezent, au ca bază credința religioasă, creștină, în mare majoritate. Din acest considerent, ei (suedezii), doresc să învețe tinerii baza moralității, de unde vine ea, care sunt rădăcinile și care este explicația acestor tradiții. Chiar dacă în unele părți nu mai sunt păstrate, suedezii își promovează cultura și tradițiile lor cultural-religioase... De fapt aș vrea ca toți cititorii mei și ascultătorii Dvs să nu uite că tot ce avem astăzi datorăm strămoșilor noștri, credinței noastre”, a menționat Romeo Cemîrtan.

Starețul mănăstirii Sf. Andrei din Durlești, pr. Andrei Caramalău, prezent la lansarea cărții, a menționat că oamenii ar trebui să cunoască adevărurile dezvăluite în cărțile lui Romeo Cemîrtan, inclusiv despre faptul că în perioada interbelică Biserica a cunoscut o înflorire, spre deosebire de perioada de prigonire bolșevică, ce a urmat.

„Trebuie să cunoaștem adevărul despre trecut, despre faptul că biserica a cunoscut o perioadă de înflorire deosebită în perioada interbelică, iar după ocupația sovietică, vedem că au fost îngrădite toate drepturile, nu numai naționale, dar și religioase. Această carte scoate în evidență actul reparatoriu și demnitatea noastră, prin care înțelegem că în acest spațiu canonic trebuie să existe în prim plan, instituția numită Mitropolia Basarabiei.

Așa cum spunea Papa Sixt despre Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, că era un atlet al lui Hristos, care apără poarta Europei de năvălirea păgânilor, așa trebuie astăzi să deschidem această poartă către o Europă creștină...Întâi de toate avem nevoie de mai multă conciliere, toleranță, rațiune, demnitate și spirit național. Ar fi un mare păcat să trăim cu ideea că ar trebui să ne întoarcem la ceea ca a fost cândva. Pentru copii noștri, pentru toți cetățenii, trebuie să scoatem în evidență aceste pagini scrise de către autor, acest act de dreptate și să veghem să nu se mai repete vremurile”, a menționat Starețul Mănăstirii Sf. Andrei, din cadrul Mitropoliei Basarabiei.

Cărțile cercetătorului Romeo Cemîrtan iau în dezbatere subiecte sensibile și puțin cercetate, au menționat istoricii Sergiu Musteață și Anatol Petrencu, prezenți la lansare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău