Este urgent ca Ungaria să reinstaureze libertatea presei (Consiliul Europei)

  • 30 Martie 2021 15:03
Este urgent ca Ungaria să reinstaureze libertatea presei (Consiliul Europei)

Este urgent ca Ungaria să reinstaureze libertatea presei, a îndemnat comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, într-un memorandum publicat marți, potrivit AFP.

'Efectele combinate ale unei autorități controlate politic pentru monitorizarea mass-media și ale intervențiilor statului care au deformat realitatea de piață au erodat pluralismul și libertatea de exprimare a mass-media în Ungaria', a punctat Mijatovic.

Potrivit Consiliului Europei, autoritățile țării conduse de premierul suveranist Viktor Orban atacă sistematic apărătorii drepturilor omului și jurnaliștii de investigație. Și toate acestea 'în scopul de a transmite un mesaj clar: vor exista represalii împotriva oricărei forme de critică a guvernului', notează memorandumul.

Mai mult, Ungaria ignoră deciziile tribunalelor internaționale, ceea ce arată că guvernul nu are nicio intenție de a respecta legea, 'o precondiție esențială pentru libertatea de expresie', insistă comisarul Mijatovic.

Odată cu criza sanitară, situația 's-a înrăutățit și mai mult în 2020 din cauza regulilor de urgență puse în aplicare în mod succesiv'.

Pentru a remedia această situație, Dunja Mijatovic consideră că Ungaria trebuie să-și amendeze legislația pentru a împărți puterile excesive ale președintelui Autorității pentru mass-media între mai multe organisme autohtone.

Budapesta trebuie de asemenea să respecte legea și standardele europene cu privire la pluralismul mass-media.

Autoritățile trebuie, de asemenea, să condamne discursul urii față de jurnaliști și să pună capăt campaniilor lor de dezinformare privind apărătorii drepturilor omului și a celor care critică guvernul.

În fine, Mijatovic subliniază necesitatea unei dezbateri politice libere înaintea alegerilor parlamentare din 2022. Ea cere ca toți candidații să fie tratați în mod echitabil, în special în ceea ce privește acoperirea campaniei lor de către mass-media.

Relațiile între Viktor Orban și instituțiile europene sunt deteriorate de mai bine de un deceniu.

Ungaria a fost criticată în mai multe rânduri pe tema libertății presei, în special luna trecută când autoritățile ungare au refuzat să reînnoiască licența Klubradio, cel mai important post de radio independent din Ungaria, adeseori critic la adresa executivului de la Budapesta.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău