Este posibil ca 'booster'-ul specific pentru Omicron dezvoltat de Moderna să nu fie necesar / studiu

  • 05 Februarie 2022 11:26
Este posibil ca 'booster'-ul specific pentru Omicron dezvoltat de Moderna să nu fie necesar / studiu

Un studiu realizat în Statele Unite pe maimuțe și care a analizat vaccinul creat special de compania Moderna pentru a combate varianta Omicron a noului coronavirus nu a arătat diferențe semnificative în privința protecției imunitare, sugerând că administrarea acestei doze specifice de supra-rapel ar putea să nu fie necesară, au anunțat vineri cercetătorii americani, relatează Reuters, citat de AGERPRES.

Studiul a fost efectuat pe maimuțe vaccinate cu două doze ale vaccinului Moderna, care au fost injectate după un interval de nouă luni de la completarea schemei inițiale de vaccinare fie cu doza "booster" convențională Moderna, fie cu "booster"-ul creat special de compania americană pentru a combate varianta Omicron.

Cercetătorii americani au analizat diverse aspecte legate de reacțiile sistemelor imunitare ale animalelor și le-au expus apoi la acest virus. Ei au descoperit că ambele tipuri de "booster" au produs "creșteri comparabile și semnificative ale nivelurilor de anticorpi neutralizanți" împotriva tuturor variantelor îngrijorătoare ale noului coronavirus, inclusiv împotriva variantei Omicron, potrivit acestui studiu publicat pe platforma bioRxiv, înainte de a fi analizat de alți oameni de știință (procedura peer-review).

Companiile Moderna Inc și Pfizer-BioNTech au început să testeze în cadrul unor studii clinice versiunile lor de "booster" create special pentru a combate Omicron.

"Este o veste foarte, foarte bună", a declarat Daniel Douek, cercetător în vaccinologie în cadrul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase (NIAID) din Statele Unite și coautor al studiului.

"Acest lucru înseamnă că nu mai trebuie să restructurăm radical vaccinul nostru pentru a produce un vaccin specific împotriva Omicron", a adăugat expertul american.

El consideră că motivul aflat în spatele acestei descoperiri este acela că atât vaccinul original Moderna, cât și serul produs special împotriva Omicron sunt "seruri cu reactivitate încrucișată", ceea ce înseamnă că ele pot să recunoască multe variante diferite ale aceluiași virus.

Rezultatele sunt similare cu cele furnizate de studiile care au testat doza "booster" a vaccinului Moderna împotriva variantei Beta, a dezvăluit John Moore, profesor de microbiologie și imunologie la Weill Cornell Medical College, care nu a participat la acest studiu.

"Să vedem ce vor arăta datele obținute de la oameni. Datele de la maimuțe sunt în general destul de predictive, dar avem nevoie de date obținute de la pacienți umani", a adăugat profesorul Moore.

Un avantaj major al studiilor realizate pe maimuțe constă în faptul că cercetătorii pot să administreze doze "booster" acestor animale și să le infecteze apoi cu virusul studiat pentru a studia reacția lor imunitară, o procedură care nu este permisă în cadrul studiilor realizate pe oameni, a explicat John Moore.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
5,52
Ploaie ușoară
Umiditate:82 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău