Este creată Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii

  • 24 Iunie 2020 17:30
Este creată Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii

Autoritatea publică „Unitatea de implementare a Proiectului Creșterii Producției Agricole” va fi reorganizată, prin transformare în Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA), transmite IPN.

ADMA va fi o instituție publică. Misiunea constă în gestionarea activelor transmise de fondator, a donațiilor și/sau împrumuturilor finanțatorilor externi, alocate Agenției spre administrare, pentru realizarea a măsurilor de dotare tehnică a agriculturii, bazându-se pe politicile statului privind modernizarea sectorului  agricol, precum și pe necesitățile și solicitările producătorilor agricoli din Republica Moldova.

Agenția va facilita accesul fermierilor la tehnică și echipament agricol modern prin vânzare-cumpărare, inclusiv în rate, pentru asigurarea creșterii producției agroalimentare competitive, prin furnizare de consultanță și expertize, instruire, asistență în planificarea afacerilor.

Primul proiect care va gestionat de noua instituție publică va finanțat de Japonia, care a oferit un împrumut preferențial Republicii Moldova în valoare 18,6 mln dolari, pe 12 ani.  Acesta împrumut vine în continuare celor 10 granturi oferite agricultorilor din Moldova pentru procurarea tehnicii și echipamentelor agricole performante. În total, din granturile oferite de Japonia au fost procurate peste 19 mii de unități de tehnică și echipamente agricole, inclusiv 5000 de tractoare, 580 de combine pentru cereale, 800 de stropitori, 32 de echipamente antigrindină și 17 module de sere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău