Eroii români, comemorați la Țiganca

  • 29 Mai 2014 18:52
Eroii români, comemorați la Țiganca

Cu ocazia Zilei Eroilor, care este marcată astăzi, la Cimitirul de onoare al ostașilor români din localitatea Țiganca, raionul Cantemir au avut loc depuneri de flori.

Procesiunea de comemorare a început cu onorararea drapelelor României și Republicii Moldova și cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți condus de mitropolitul Basarabiei și arhiepiscop al Chișinăului, Înaltpresfințitul Petru. 

La cimitirul eroilor de la Țiganca, l-am întâlnit pe Vasile Ponea, care, la cei 73 de ani ai săi, a venit din România, de la Târgul Jiu, pentru a vizita, mormintele tatălui său și al unchiului său, decededați aici în  vara anului 1941. Ne-a spus că vine a doua oară, împreună cu familia, pentru a le cinsti memoria.

Timp de zeci de ani acest loc, unde zac ostașii români, a fost vandalizat de puterea sovietică, iar astăzi, de Ziua Eroilor, am venit să ne rugăm pentru iertarea păcatelor lor, a menționat Mitropolitul Basarabiei, Petru.

Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurcă, a exprimat gânduri de recunoștință pentru cei peste 1000 de eroi români. Pe jertva lor se bazează liberate noastră, dar și bunele relații pe care le au acum România și Republica Moldova, a apreciat ambasadorul.

La eveniment a participat și ministrul Apărării, Valeriu Troenco, care a adus un omagiu ostașilor români.

La ceremonie au paricipat localnici din Țiganca, precum și din satele învecinate, reprezentanți ai autorităților locale, iar elevii liceului din orașul Cantemir au oferit un program artistic.

Cimitirul de onoare de la Țiganca a fost reconstruit în 2006, de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor din România. Aici au fost înhumați 1020 de eroi români căzuți în luptă, în iulie 1941, la capul de pod Țiganca.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,06 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău