Erodarea și tensionarea relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol, discutate de vicepremierul pentru Reintegrare cu reprezentantul UE în formatul 5+2 de soluționare a conflictului transnistrean

  • 15 Iulie 2020 09:31
Erodarea și tensionarea relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol, discutate de vicepremierul pentru Reintegrare cu reprezentantul UE în formatul 5+2 de soluționare a conflictului transnistrean

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a avut marți, 14 iulie, o discuție cu reprezentantul Uniunii Europene în formatul de negocieri 5+2 pentru soluționarea conflictului transnistrean, Richard Tibbels, șef de direcție în Serviciul european de acțiune externă, potrivit Biroului politici de reintegrare.

Cristina Lesnic a informat oficialul european că în ultimele luni relația dintre Chișinău și Tiraspol se erodează și are potențial de tensionare, din cauza restricțiilor de circulație artificiale impuse de partea transnistreană. În acest context, negociatorul șef din partea Chișinăului a apreciat importanța expertizei Uniunii Europene pe dosarul transnistrean, menționând necesitatea prezentării unei evaluări generale a situației. Totodată, Cristina Lesnic a exprimat nevoia de a stabili un canal de comunicare cu UE.

„Tactica Guvernului a constat în promovarea măsurilor pozitive, menite să stabilizeze situația în Zona de Securitate. Nu am introdus restricții de circulație, dimpotrivă am facilitat procedurile de import a medicamentelor, produselor alimentare și a inputurilor pentru agricultură și toate acestea pentru a apropia populația de pe ambele maluri ale Nistrului. Însă, în orice relație sunt implicate două părți, iar Tiraspolul a răspuns prin instalarea ilegală a 37 de posturi de control și limitarea dreptului populației de pe ambele maluri ale Nistrului la libera circulație”, a declarat Cristina Lesnic, precizând că posturile de control nu pot fi calificate drept sanitare, așa cum afirmă Tiraspolul, pentru că în teren sunt prezente forțe „grănicerești” în uniformă, ce își asumă atribuții de control și verificare și blochează circulația populației din zonă.

Oficialul a exprimat îngrijorarea Chișinăului nu doar în legătură cu limitarea liberei circulații, ci și a drepturilor omului în general, inclusiv la libera exprimare și la accesul la serviciile de sănătate. În context, Cristina Lesnic a menționat că afirmațiile publice ale părții transnistrene nu pot fi verificate pe teren, respectiv situația reală din regiune nu poate fi evaluată obiectiv.

La rândul său, Richard Tibbels a exprimat deschiderea de cooperare pe problema transnistreană și s-a interesat de la prima sursă despre situația curentă pe pachetul celor opt priorități, viziunea și potențialele soluții. Richard Tibbels a menționat că Uniunea Europeană contribuie la consolidarea încrederii dintre locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului și susține inițiativele benefice pentru îmbunătățirea condițiilor de trai a populației.

Oficialii au făcut un schimb de opinii și pe alte subiecte de interes comun. La discuțiile purtate au participat șefii misiunilor diplomatice în Republica Moldova și UE.

Oficialii au convenit să mențină o platformă de comunicare și să continue schimbul de informații.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău