Erdogan și secretarul general ONU merg în Ucraina, unde se vor întâlni cu Zelenski

  • 17 August 2022 08:41
Erdogan și secretarul general ONU merg în Ucraina, unde se vor întâlni cu Zelenski

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, va merge joi în Ucraina, unde se va întâlni cu președinții ucrainean și turc, Volodimir Zelenski și Recep Tayyip Erdogan, pentru a discuta mai ales despre exportul de cereale din porturile ucrainene, a anunțat marți purtătoarea sa de cuvânt.

„La invitația  președintelui Volodimir Zelenski, secretarul general se va afla joi la  Lvov pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu președintele turc  Recep Tayyip Erdogan și liderul ucrainean”, a declarat Stephane Dujarric  în timpul unei conferințe de presă, potrivit AFP, preluată de Agerpres.  

Purtătoarea de cuvânt a mai precizat că Antonio Guterres va merge apoi  la Odesa și după aceea în Turcia.  La reuniune va fi „examinată” implementarea acordului internațional  semnat în iulie la Istanbul pentru a permite exporturile de cereale din  Ucraina, acord „în care Turcia este un element cheie”, a adăugat el. 

 „Vor fi ridicate în general o serie de probleme precum necesitatea unei  soluții politice a conflictului. Nu am nicio îndoială că se va discuta  și chestiunea centralei nucleare (Zaporojie) și altele”, a spus  purtătorul de cuvânt, precizând că o întâlnire bilaterală ar trebui să  aibă loc între președintele ucrainean și secretarul general.  

Vineri, Antonio Guterres se va duce la Odesa, unul dintre cele trei  porturi ucrainene utilizate în cadrul acordului internațional ce a  permis deja plecarea a 21 de vase încărcate în special cu porumb și  grâu.  

El își va încheia această deplasare sâmbătă la Istanbul pentru a vizita  Centrul Comun de Coordonare (JCC), responsabil cu supravegherea  acordului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău