Erdogan lansează o nouă campanie de explorare a gazelor în Mediterana de Est

  • 09 August 2022 17:57
Erdogan lansează o nouă campanie de explorare a gazelor în Mediterana de Est

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat marți o nouă campanie de explorare a gazelor din Mediterana de Est, precizând că ea se va desfășura în apele teritoriale ale Turciei, evitând astfel orice polemică cu Grecia și Ciprul.


„Studiile și forajele pe care le efectuăm în Mediterana sunt în interiorul teritoriului nostru suveran. Nu avem nevoie de permisiunea sau consimțământul nimănui pentru asta'', a dat asigurări șeful statului turc, care a celebrat plecarea noii nave de foraj marin Abduhamid Han, în portul Mersin (sudul Turciei), pentru o misiune de două luni.

Erdogan a precizat destinația vasului:

''Nava noastră se va deplasa în perimetrul zăcământului Yorukler 1, la 55 de kilometri în largul portului Gazipasa'', situat la 180 kilometri est de Antalya.

Campania precedentă de foraj în Mediterana Orientală - o zonă potențial bogată în gaz natural - în vara lui 2020 a provocat o serie de incidente cu Grecia și, în octombrie același an, cu Ciprul.

Turcia desfășurase atunci nave seismice, escortate de nave militare, o manevră condamnată dur de Uniunea Europeană, transmite AGERPRES.

„Noi am căutat modalități de a răspunde la problema dependenței noastre de resurse energetice externe'', a insistat Recep Tayyip Erdogan.

Nava Abdulhamid Han ''este simbolul acestei noi politici energetice a Turciei: totuși, cu a patra noastră navă de foraj și două nave seismice, am intrat în joc'', a adăugat el.

Ankara afirmă că vasul Abdulhamid Han, ce are o lungime de 238 de metri, este cea mai mare și cea mai avansată tehnologic navă de foraj de mare adâncime, putând fora la 12.000 de metri adâncime. Turcia este aproape complet dependentă de importuri pentru a-și acoperi cererea de energie, notează Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău