Erdogan îl avertizează pe Putin că nu ar fi înțelept ca Rusia să se aventureze într-un conflict militar în Ucraina. Turcia rămâne fidelă NATO

  • 27 Ianuarie 09:11
Erdogan îl avertizează pe Putin că nu ar fi înțelept ca Rusia să se aventureze într-un conflict militar în Ucraina. Turcia rămâne fidelă NATO

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că ar fi neînțelept ca Rusia să lanseze un conflict militar în Ucraina și că, în acest caz, Turcia va face ceea ce este necesar ca membru NATO, transmite Agerpres, care citează Reuters.

Într-un interviu la postul de televiziune NTV, președintele Erdogan a spus că l-a invitat pe omologul rus Vladimir Putin în Turcia în baza unei propuneri de a găzdui ambele părți pentru o soluție diplomatică și o cale spre pace, adăugând că așteaptă un răspuns din partea Moscovei.

Erdogan a mai spus că este nevoie de un dialog cuprinzător, care să abordeze unele din preocupările de securitate ale Rusiei, explicându-i-se în același timp Moscovei că unele din cererile sale nu sunt plauzibile.

Războiul din Ucraina

Estul Ucrainei este din 2014 scena unui război cu separatiștii proruși, război care a făcut până acum peste 13.000 de morți și a determinat aproape 1,5 milioane de oameni să ia calea refugiului.

Intensitatea violențelor s-a redus considerabil după încheierea acordurilor de pace de la Minsk, în 2015. Moscova este considerată de multe țări susținătorul militar și economic al separatiștilor, chiar dacă ea neagă acest lucru.

Deși există numeroase dovezi cu privire la implicarea Rusiei în războiul din Ucraina, nu doar financiar, cât și inclusiv militar, Kremlinul neagă acest lucru.

Războiul în estul Ucrainei, soldat cu peste 13.000 de morți de la declanșarea sa, a început la scurt timp după fuga în Rusia a președintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici și sosirea la putere la Kiev a forțelor pro-occidentale. În tot acest climat, Moscova a anexat ilegal în 2014 peninsula ucraineană Crimeea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:4,63 m/s
Sun
16
Mon
13
Tue
14
Wed
16
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău