Erdogan este de acord să susțină aderarea Suediei la NATO, anunță Stoltenberg

  • 11 Iulie 2023 08:07
Erdogan este de acord să susțină aderarea Suediei la NATO, anunță Stoltenberg

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acceptat să sprijine aderarea Suediei la NATO, pe care o blochează de mai bine de un an, a anunțat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, salutând această decizie ca fiind „o zi istorică”, informează AFP.

„Sunt încântat să anunț că președintele Erdogan a fost de acord să transmită protocolul de aderare a Suediei” parlamentului turc „cât mai curând posibil și să colaboreze cu adunarea pentru a asigura ratificarea”, a declarat el după o întâlnire cu liderul turc și cu premierul suedez Ulf Kristersson, în ajunul unui summit NATO la Vilnius.

Și ministrul de externe al Marii Britanii a confirmat pe Twitter că Turcia a acceptat să sprijine aderarea Suediei la NATO.

James Cleverly a declarat că aderarea țării scandinave la alianță este în interesul tuturor și ne face „pe toți mai siguri”.

„Marea Britanie salută pașii pe care Turcia i-a făcut astăzi pentru a apropia acest lucru”, a adăugat el, citat de Sky News.

„Turcia așteaptă la ușa UE de peste 50 de ani, iar aproape toate țările membre NATO sunt acum membre ale UE”, le-a spus luni Erdogan reporterilor, înainte de a pleca spre Vilnius, pentru summitul NATO.  

De la Berlin, cancelarul Olaf Scholz i-a răspuns: „Suedia îndeplinește toate cerințele pentru aderarea la NATO”, sugerând astfel că Ankara nu îndeplinește, în schimb, criteriile de aderare la UE. El a adăugat: „Cealaltă chestiune este una care nu are legătură cu aceasta și de aceea nu cred că ar trebui să fie privită ca o chestiune legată”.

Erdoğan nu a precizat dacă aderarea țării sale la UE, blocată de mult timp, este cu adevărat o nouă condiție pentru aderarea Suediei la NATO sau dacă a fost pur și simplu o chestiune de retorică, enunțată înainte de a pleca la Vilnius, unde aliații, în frunte cu președintele american Joe Biden, vor face presiuni asupra lui pentru a renunța la veto.

Premierul suedez a salutat luni „o zi grozavă” pentru țara sa și un „pas foarte mare” după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat undă verde pentru aderarea Suediei la NATO, potrivit AFP.

„Facem un pas mare spre ratificarea oficială a aderării Suediei la NATO. Este o zi bună pentru Suedia”, a declarat Ulf Kristersson într-o conferință de presă la Vilnius, unde are loc un summit NATO, precizând că este „foarte fericit” de acordul anunțat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău