Erdogan califică drept 'piraterie' activitățile unor țări care se opun Turciei în Mediterana

  • 19 August 2020 20:00
Erdogan califică drept 'piraterie' activitățile unor țări care se opun Turciei în Mediterana

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a calificat miercuri drept 'piraterie' activitățile unor țări care se opun Turciei în Mediterana, unde explorările de hidrocarburi derulate unilateral de Ankara au stârnit tensiuni puternice, relatează AFP, prelut de Agerpres.

"Dacă vom ceda pirateriei în această chestiune în care avem deplină dreptate, nu vom putea răspunde viitoarelor generații", a declarat președintele turc într-un discurs la Ankara.

"Nu putem să le lăsăm copiilor noștri o țară incapabilă să își apere interesele, fără încredere în sine", a adăugat Erdogan.

Declarațiile survin într-un context de tensiuni puternice în Mediterana de Est. Ankara a stârnit în special furia Greciei prin desfășurarea unei nave de cercetare seismică într-o zonă revendicată de Atena.

O fregată turcă și o navă greacă au intrat în coliziune săptămâna trecută în Mediterana de Est, a precizat pentru AFP o sursă militară elenă, confirmând afirmații apărute în presă.

Cotidianul grec Kathimerini a publicat miercuri o fotografie cu o fregată turcă avariată, conform publicației, în timpul unei coliziuni cu o fregată elenă.

Ignorând apelurile Uniunii Europene la o aplanare a tensiunilor, Turcia a anunțat duminică prelungirea cercetărilor asupra unor resurse de gaz într-o altă zonă disputată.

În discursul său de miercuri, Erdogan a prezentat partea din Mediterana de Est revendicată de Ankara drept o prelungire a teritoriului turc pe care a numit-o 'patria albastră'.

"A apăra patria albastră este la fel de important cu a ne apăra frontierele", a afirmat el.

Descoperirea în ultimii ani a unor importante rezerve de gaz în Mediterana de Est a stimulat apetitul țărilor riverane și a declanșat tensiuni între Ankara și Atena, care își dispută anumite zone maritime.

Fără a o numi, Erdogan a atacat și Franța, într-un moment în care relațiile dintre Ankara și Paris sunt tensionate.

"Nicio putere colonială nu poate priva Turcia de resursele naturale care s-ar putea afla în această zonă", a declarat președintele turc.

Franța a anunțat săptămâna trecută că a desfășurat în Mediterana de Est două nave de război și două avioane în semn de susținere a Atenei.

Erdogan s-a declarat totuși dispus să dialogheze, subliniind că așteaptă de la interlocutorii săi "pași care să poată reduce tensiunile".

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău