Erdogan asigură că Turcia va insista să afle adevărul despre moartea lui Khashoggi și denunță impunitatea asasinilor

  • 30 Septembrie 2019 14:04
Erdogan asigură că Turcia va insista să afle adevărul despre moartea lui Khashoggi și denunță impunitatea asasinilor

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a asigurat luni că țara sa va continua să susțină aflarea adevărului în legătură cu moartea jurnalistului saudit disident Jamal Khashoggi, ucis acum un an la consulatul saudit din Istanbul, subliniind că unii dintre asasinii acestuia par să se sustragă justiției, relatează Reuters.

Președintele turc a insistat că țara sa dorește în continuare să afle unde se află cadavrul jurnalistului și cine a autorizat operațiunea. El a menționat, fără a da detalii, că aceasta a fost desfășurată de agenți ai unui "stat paralel" din Arabia Saudită.

Până acum, 11 suspecți saudiți au fost trimiși în judecată în legătură cu acest caz, dar au avut loc doar puține audieri.

Un raport al ONU a îndemnat la anchetarea prințului moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, și a altor înalți oficiali saudiți, iar CIA și unele guverne occidentale au indicat că operațiunea ar fi fost comandată de prințul moștenitor, ceea ce oficiali saudiți au negat în mod repetat.

Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al regatului, a afirmat săptămâna trecută pentru canalul american CBS că, în calitate de lider al țării, își asumă responsabilitatea pentru uciderea lui Khashoggi, dar a precizat că a aflat despre aceasta după comiterea faptelor.

Președintele turc a notat într-un articol publicat luni că faptul că asasinii jurnalistului au călătorit cu pașapoarte diplomatice și "au transformat o clădire diplomatică într-o scenă de crimă" creează un precedent periculos.

"Probabil lucrul cel mai periculos este impunitatea de care unii dintre asasini par să se bucure în regat", menționează Erdogan în Washington Post, cu care colabora Khashoggi, denunțând totodată o lipsă aproape totală de transparență în legătură cu procedurile declanșate de justiția saudită.

Recep Tayyip Erdogan adaugă că țara sa continuă să considere Arabia Saudită prieten și aliat, ceea ce nu înseamnă însă că Ankara va păstra tăcerea.

"Comandoul celor 15 care l-au asasinat pe Khashogi în consulatul saudit din Istanbul și i-au ciopârțit cadavrul au slujit interesele unui stat paralel din interiorul guvernului din regat", a mai scris Erdogan, fără a da alte detalii. AGERPRES/

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău