Epoca AIE se apropie de sfârșit (Ziarul Național)

  • 17 Noiembrie 2015 09:34
Epoca AIE se apropie de sfârșit (Ziarul Național)

Revista presei din 17 noiembrie

În Ziarul Național, editorialistul Nicolae Negru constată că ”Epoca AIE se apropie de sfârșit”. Potrivit autorului, ”doar o minune mai poate salva partidele care au preluat puterea în 2009. Gesturile isterice, comportamentul abuziv, dezinformarea, menținerea cu orice preț a controlului de tip mafiot asupra instituțiilor statului, prezentându-i pe directorul CNA și procurorul general drept victime ale răzbunării PLDM, trădează agonia PD. Astăzi, soarta le surâde noilor aspiranți la gloria politică.  E o perioadă propice pentru partidele proeuropene și unioniste credibile”, scrie Nicolae Negru.

De la Bruxelles, Republica Moldova se vede ca un “aparat din acela în care bagi fise, apeși butoane și nu se întâmplă nimic”. Declarația îi aparține europarlamentarului Andi Cristea, președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova și membru al Comisiei pentru politică externă a Parlamentului European, citat de Timpul. El denunță ”privatizarea politică a instituțiilor statului. Din păcate, s-a intrat foarte profund, foarte adânc în politizare, inclusiv în ceea ce privește separarea puterilor în stat”, atenționează europarlamentarul.

Relația României cu Republica Moldova, absolut primordială; nu există două națiuni, ci una singură, INDIVIZIBILĂ, titrează Timpul care îl citează pe ministru delegat propus pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Dan Stoenescu. El a mai precizat la audierile din comisiile parlamentare de specialitate, că liniile principale ale proiectelor Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni vor fi: școala, educația, cultura și spiritualitatea.

Republica Moldova riscă să se confrunte cu un dezastru bugetar în 2016, atenționează Adevărul. Experții susțin că finanțele publice nu vor fi în stare critică la sfârșitul acestui an, însă principalele riscuri țin de proiectarea și executarea Bugetului Public Național pentru anul viitor, având în vedere lipsa unui acord cu Fondul Monetar Internațional și transformarea garanțiilor oferite de stat băncilor furate în datorie publică.
După tragedia de la Paris, scriitorul Alexandru Vakulovski atrage atenția într-un editorial pe deschide.md că ”noi avem Transnistria plină de Kalașnikov-uri și de descreierați care le-ar folosi cu plăcere pentru o vodcă… Moldova are o republică separatistă burdușită de armament și militari ruși, în Găgăuzia s-au făcut tabere militare, teroriștii din Ucraina circulă nestingheriți prin aeroportul din Chișinău. Suntem o țară care ar putea fi ocupată într-o zi, doar cu Kalașnikovurile”, scrie autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău