Epistola lui Albert Einstein despre Dumnezeu, scoasă la licitație. Care este valoarea estimată

  • 04 Octombrie 2018 11:45
Epistola lui Albert Einstein despre Dumnezeu, scoasă la licitație. Care este valoarea estimată

O epistolă redactată de mână de Albert Einstein în care fizicianul și-a expus concepția despre Dumnezeu, religie și sensul vieții, cu o valoare estimată între 1 și 1,5 milioane de dolari, va fi scoasă la licitație în New York, la începutul lunii decembrie, a anunțat casa Christie's, citată de AFP, potrivit Agerpres.

În această scrisoare din 1954, redactată în limba germană și adresată filosofului Eric Gutkind, renumitul fizician din secolul XX, evreu la origine și care a părăsit Germania după ascensiunea lui Hitler, respinge orice credință religioasă.

''Cuvântul 'Dumnezeu' nu este pentru mine altceva decât expresia și produsul slăbiciunilor umane, iar Biblia este o culegere de legende venerabile, însă destul de primitive'', scria Einstein de la Universitatea din Princeton, New Jersey, cu un an înaintea morții sale, în aprilie 1955.

"Nicio interpretare, indiferent cât de subtilă, nu va schimba nimic (pentru mine)", a adăugat omul de știință în misiva sa de o pagină și o jumătate adresată filosofului german.

Ultima licitație în urma căreia această scrisoare a fost vândută a fost organizată în anul 2008, când a fost adjudecată unui colecționar privat în schimbul sumei de 404.000 de dolari, a precizat Christie's.

"Aceasta este una dintre cele mai categorice declarații din cadrul dezbaterii știință contra religie", a declarat pentru AFP Peter Klarnet, specialist în cărți și manuscrise al Christie's.

În epistola sa, autorul teoriei relativității, care a murit la 76 de ani, nu cruță nici iudaismul. ''Pentru mine, religia iudaică este, la fel ca toate celelalte religii, încarnarea unei superstiții primitive'', a notat el. ''Iar poporul evreu, căruia îi aparțin cu mândrie și în a cărui mentalitate mă simt profund înrădăcinat, nu înseamnă o formă de demnitate diferită de cea a altor persoane. Ținând cont de experiența mea, ei nu sunt mai buni decât alte grupuri de oameni, chiar dacă lipsa lor de putere îi protejează de cele mai grave excese. Altfel, eu nu percep nimic 'ales' la aceștia.

Valoarea unora dintre scrisorile lui Einstein a crescut considerabil în ultimii ani. În octombrie 2017, un manuscris al fizicianului pe tema secretului fericirii a fost adjudecat la Ierusalim contra sumei de 1,56 milioane de dolari, prețul inițial fiind estimat între 5.000 și 8.000 de dolari.

''Dacă scrisorile și manuscrisele lui Einstein sunt apariții regulate la vânzările prin licitație, rare sunt cele care au o mare importanță sau semnificație'', a explicat Klarnet.

Epistola care va fi vândută la New York la data de 4 decembrie este, după părerea specialistului, de o importanță ''similară cu cea a scrisorii pe care Einstein a trimis-o (președintelui SUA) Franklin D. Roosevelt în 1939 prin care l-a avertizat pe acesta cu privire la eforturile germane de producere a unei bombe'' atomice. Christie's a vândut-o în 2002 contra sumei de două milioane de dolari.

În luna martie, o scrisoare a lui Albert Einstein a fost vândută pentru suma de 103.700 de dolari (circa 83.500 euro) la Ierusalim în cadrul unui eveniment organizat de casa de licitații Winner's.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău