Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei subliniază că preoții din Răuțel și Glodeni care au aderat recent la ea, sunt slujitori canonici ai acestei structuri bisericești

  • 21 Martie 10:16
Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei subliniază că preoții din Răuțel și Glodeni care au aderat recent la ea, sunt slujitori canonici ai acestei structuri bisericești

Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei anunță faptul trecerii comunităților „Adormirea Maicii Domnului” din satul Răuțel, raionul Fălești, și „Sfântul Ioan Botezătorul” din orașul Glodeni „din subordinea structurii locale a Bisericii Ortodoxe Ruse la Biserica canonică a acestui spațiu – Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română)”, transmite Radio Chișinău.

Potrivit unui comunicat de presă a Episcopiei, „ /…/ și păstorii duhovnicești ai acestor două comunități, PC Părinte Protoiereu Mitrofor Victor Țurcanu și PC Părinte Protoiereu Mitrofor Ioan Mileac, urmându-și păstoriții lor, au trecut și ei la Mitropolia Basarabiei”.

 „Prin urmare, anunțăm toți clericii și credincioșii, că PC Părinte Protoiereu Mitrofor Victor Țurcanu și PC Părinte Protoiereu Mitrofor Ioan Mileac sunt slujitori canonici ai Mitropoliei Basarabiei, iar sfintele slujbele oficiate de aceștia sunt valide. Totodată amintim că orice sancționare a PC Părinte Protoiereu Mitrofor Victor Țurcanu și a PC Părinte Protoiereu Mitrofor Ioan Milea, pe motiv că Sfințiile lor au trecut la Biserica canonică din acest spațiu – Mitropolia Basarabiei, - este nulă și neavenită, conform Hotărârilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 19 decembrie 1992 și 29 februarie 2024.

În același timp condamnăm, cu fermitate, orice extremism religios revoltător de joasă speță aducător de tulburare în comunitățile care au trecut la Biserica canonică – Mitropolia Basarabiei /…/ și îndemnăm pe toți, clerici și mireni, la pace, liniște și bună înțelegere, ținând cont și de faptul că suntem în Sfântul și Marele Post al Sfintelor Paști”, se mai spune în comunicatul Episcopiei de Bălți.

Comunicatul respectiv a fost emis pe fundalul unor tensiuni recente legate de trecerea parohiilor „Adormirea Maicii Domnului” din satul Răuțel și „Sfântul Ioan Botezătorul” din orașul Glodeni de la Mitropolia Moldovei (Patriarhia Rusă) la Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română).

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a cărui Episcopie este parte a Mitropoliei Moldovei, a distribuit recent un mesaj video în care a anunțat că parohii celor două biseciri, - Victor Țurcanu și Ioan Mileac, - au fost opriți de la slujirea celor sfinte și riscă să fie caterisiți dacă nu se pocăiesc. Episcopul Marchel a acuzat Mitropolia Basarabiei de faptul că „ispitește și ademenește preoții moldoveni", dar și de ceea ce el a numit „atacuri raider” asupra bisericilor din R.Moldova.

În ultimele luni, mai multe biserici ortodoxe din R.Moldova și-au anunțat trecerea de la Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, la cea a Basarabiei care este parte a Patriarhiei Române. De cele mai multe ori, motivul invocat a fost războiul declanțat de Rusia împotriva Ucrainei pe care îl susține Patriarhia de la Moscova, în pofida învățăturilor creștine.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău