Epidemiolog: R. Moldova are în această perioadă suficiente doze de vaccin anti-COVID-19 pentru a vaccina zece la sută din populație
-
27 Aprilie 2021 12:20
Republica Moldova are în această perioadă suficiente doze de vaccin anti-COVID-19 pentru a vaccina zece la sută din populație. Medicii îndeamnă în continuare cetățenii să se imunizeze, asigurându-i că serurile sunt sigure și demontează miturile despre vaccinare existente încă în societate.
La aproape două luni de la debutul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în Republica Moldova, 11 560 de persoane au fost vaccinate cu ambele doze. În timp ce 113 135 de oameni au primit prima doză de ser anti-COVID-19. Efectele imunizării se văd în mod special în rândurile medicilor, spune medicul epidemiolog de la Agenția Națională de Sănătate Publică, Alexei Ceban.
„Se atestă aceeași diminuare a ratei de infectare în rândul lucrătorilor medicali. Pentru spitalele municipale e acoperire de 80 la sută în procesul de vaccinare. Aceasta ne va permite să ținem un trend de vaccinare cât mai înalt și o diminuare a îmbolnăvirilor între medici, ca să ne putem centra pe pacienți”, a precizat Alexei Ceban.
Autoritățile din sănătate anunță că au recepționat până acum 613 mii de doze de vaccin anti-COVID-19, cu care vor putea imuniza aproape zece la sută din populație. În Republica Moldova au ajuns și primele vaccinuri procurate, de la producătorul chinezesc Sinovac. Autoritățile nu fac publică suma cheltuită pentru a cumpăra cele 100 de mii de doze de vaccin c Coronavac, motivând că au semnat un memorandum de confidențialitate.
Totuși, mai există reticențe în rândul cetățenilor despre procesul de vaccinare, spune coordonatoarea campaniei de vaccinare în Republica Moldova, Ninel Revenco.
”În general vaccinul este acceptat, cu o mică ezitare și această ezitare pornește de la faptul că vaccinul ar putea avea efecte secundare grave asupra sănătății. Orice vaccin sau medicament, are și efecte post administrare. Neîncrederea în procesul de vaccinare este afectată de zvonurile care bântuie în spațiul public. Fiecare al zecelea respondent a fost supus faptului că prin vaccinare se urmărește implantarea cu cipuri în corpul uman. Prin vaccinare nu se ”cipează” populația și este un fals. Fiecare a patra persoană adultă continuă să nu creadă că noul coronavirus este real. La un an când oamenii dragi au murit, când am avem sălile de reanimare pline, nu înțeleg de ce fiecare a patra persoană nu crede în virus. Virusul este, nu a plecat din spațiul public”, a spus Ninel Revenco.