Expert | Contribuabilii vor trebui să plătească suplimentar pentru frauda bancară

  • 05 Iulie 08:08
Expert | Contribuabilii vor trebui să plătească suplimentar pentru frauda bancară

Expertul economic Sergiu Gaibu susține că odată cu fiecare zi în care nu se face nimic pentru recuperarea banilor din frauda bancară, scade probabilitatea să se mai găsească banii. Potrivit lui, se va ajunge la momentul în care contribuabilii vor trebui plătească și dobândă deja majorată a creditului acordat de Banca Națională (BNM) pentru acoperirea fraudei bancare. Declarațiile au fost făcute în platoul postului public Moldova 1, transmite IPN.

„Nu este exclus că va trebui să recuperăm nu doar creditul acesta, cele 14 miliarde de lei, minus 2,5 miliarde care au fost recuperate din activele vândute, dar și o dobândă care poate să ajungă cumulativ până la 20 de miliarde de lei, ceea ce este, evident, indezirabil pentru Republica Moldova”, a declarat Sergiu Gaibu.

Potrivit lui, raportul Kroll II, care a fost publicat ieri, este o analiză tehnico-financiară care are ca scop evaluarea fluxurilor anume din punct de vedere financiar. „Partea proastă este că, până la urmă, nu s-a obținut niciun rezultat. Chiar și cu existența informației privind aceste scheme suficient de detaliate, cu date, cu probe, cu interviuri care au fost efectuate, cu fișiere care au fost puse la dispoziție, analiza IP adreselor de pe care au fost efectuate transferurile prin intermediul internet banking-uri. A fost făcută o analiză de pe care, în continuare, procurorii trebuie să solicite probele, să le anexeze la dosar și să meargă în instanță”, afirmă expertul.

Sergiu Gaibu susține că scopul publicării raportului Kroll II nu a fost ca să arate implicarea unor politicieni în frauda bancară. Totodată, expertul spune că din aspectele tehnice care se conțin în raport tot pot fi scoase anumite concluzii.

Comentatorul politic Corneliu Ciurea spune că marea așteptare a cetățenilor a fost să afle cine a beneficiat de frauda bancară, însă acest raport Kroll II nu oferă răspuns la această întrebare. „Din punct de vedere politic raportul este prea puțin relevant, dar în același timp, permite în continuare lansarea a tot felul de manipulări și dezinformări pentru că, în absența unor informații clare, toată lumea este în drept să acuze pe oricine de faptul că sunt implicați”, afirmă comentatorul.

Potrivit lui, acest raport Kroll II are mai curând menirea să amplifice discuțiile legate de conspirațiile politice. „Nu lămurește situația și nu ne oferă o viziune clară cu privire la implicarea factorului politic în aceste scheme”, spune Corneliu Ciurea.


Ieri, Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar și investigarea fraudei bancare a publicat cel de-al doilea raport Kroll 2 privind analiza cauzei (în limba engleză) care până acum a fost ținut în taină.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
1,82 °C
burniță de intensitate joasă
Umiditate:93 %
Vint:3,1 m/s
Fri
4 °C
Sat
9 °C
Sun
7 °C
Mon
7 °C
Tue
8 °C

Curs oficial BNM 12 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2148 -0.0164
USD 17.3404 -0.0115
RON 4.0202 -0.0041
UAH 0.7350 -0.0005
RUB 0.2727 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău