Epavele a două nave de război datând probabil din secolul al XVII-lea, descoperite în apropiere de Stockholm

  • 09 Noiembrie 2019 15:00
Epavele a două nave de război datând probabil din secolul al XVII-lea, descoperite în apropiere de Stockholm

O echipă de cercetători a anunțat vineri că a descoperit epavele a două nave de război datând probabil din secolul al XVII-lea, în apropiere de Stockholm, informează DPA, preluat Agerpres.

Cele două nave au fost găsite în apropiere de insula Vaxholm, din arhipelagul Stockholm, a declarat arheologul maritim Jim Hansson.

Potrivit experților, ambele nave au fost scufundate deliberat în a doua parte a secolului al XVII-lea, după ce au fost scoase din uz de marina suedeză, cu scopul de a îngreuna accesul pe mare al intrușilor spre Stockholm, a precizat el.

Una dintre epave ar putea fi o "navă-soră" a celebrei nave de război Vasa, care s-a scufundat la prima sa călătorie, în 1628.

Măsurătorile făcute celor două epave se potrivesc cu cele ale navei Vasa, a precizat Hansson.

Potrivit relatărilor istorice, mai multe nave de război au fost scufundate în apropiere de Vaxholm, inclusiv nava-soră a Vasa, "Applet", construită în 1629 și scufundată în 1659.

Arheologii au prelevat mai multe mostre de lemn de la epave, care urmează să fie analizate pentru a afla mai multe despre această descoperire.

Vasa a fost recuperată de pe fundul mării în aprilie 1961, iar acum este găzduită într-un muzeu aflat pe malul apei, la Stockholm.

Epavele descoperite recent vor fi lăsate probabil pe fundul mării. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău