Energocom a rambursat integral cea de-a doua tranșă, în valoare de 200 milioane de euro, din împrumutul contractat de la BERD

  • 08 August 2023 12:20
Energocom a rambursat integral cea de-a doua tranșă, în valoare de 200 milioane de euro, din împrumutul contractat de la BERD

Energocom a rambursat integral cea de-a doua tranșă, în valoare de 200 milioane de euro, din împrumutul contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Banii au fost accesați la începutul anului, și au fost întorși anticipat la 7 august, se arată într-un comunicat al companiei.

Împrumutul în valoare totală de 300 milioane de euro, contractat pentru realizarea Proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale”, a fost utilizat de SA Energocom în perioada 17 octombrie 2022 – 10 ianuarie 2023 pentru diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale și crearea stocurilor strategice.

Pentru realizarea proiectului au fost desfășurate 130 de runde de licitații, organizate conform regulilor BERD, în cadrul cărora au fost achiziționate peste 300 milioane de metri cubi de gaze, se mai menționează în comunicat.

Anterior, ministru Energiei Victor Parlicov a declarat că autoritățile își propun să rambursăm banii BERD înainte de termen, pentru a debloca o nouă tranșă în august, pentru procurarea gazelor la prețuri cât mai avantajoase de pe piața internațională.

Gazul este procurat în prezent la prețul de aproximativ 400 de dolari mia de metri cubi și este stocat în depozitele din Ucraina, a comunicat acum câteva săptămâni ministrul Energiei Victor Parlicov.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău