Energie: Europa Centrală și Sud-Est vor crea o piață integrată a gazelor naturale

  • 10 Iulie 2015 18:17
Energie: Europa Centrală și Sud-Est vor crea o piață integrată a gazelor naturale

15 țări din UE și din Comunitatea Energiei din regiunile Europei Centrale și de Sud-Est au convenit, vineri, 10 iulie, să colaboreze pentru construirea infrastructurii de gaze și dezvoltarea în regiune a unei piețe de energie.

Memorandumul a fost semnat vineri, 10 iulie, la Dubrovnik, în Croația. Este un pas spre diversificarea surselor de aprovizionare, în condițiile în care mai multe țări sunt dependente de gazul rusesc. 

Memorandumul de înțelegere și Planul de acțiune au fost semnate de vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, de comisarul UE Miguel Arias Cańete și de către miniștrii Energiei și reprezentanții acestora din Austria, Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, Italia, România, Slovacia, Slovenia, Albania, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Serbia și Ucraina. Republica Moldova și Bosnia și Herțegovina vor semna acest acord într-un stadiu ulterior.

'Cooperarea eficientă dintre țările din Europa Centrală și de Sud-Est este esențială pentru a garanta securitatea aprovizionării cu energie și prețuri accesibile pentru consumatorii din regiune', a declarat comisarul european pentru politici climatice și energie, Miguel Arias Canete.

Planul de acțiune anexat la Memorandum identifică o serie de proiecte de infrastructură, cum ar fi gazoductul transadriatic (TAP), terminalul GNL și sistemul de evacuare din Croația, consolidarea sistemului în Bulgaria și România, interconexiunile între Grecia și Bulgaria și între Serbia și Bulgaria ca fiind priorități de vârf. Acestea vor contribui la diversificarea surselor de aprovizionare; în final, fiecare stat membru din regiune ar trebui să aibă acces la cel puțin trei surse diferite de gaze.

Criza din Ucraina, dar și decizia Rusiei de a abandona proiectul South Stream au luat prin surprindere statele din Sud-Estul Europei, comentează Blombertg. Executivul comunitar vrea să încurajeze aceste state să colaboreze pentru a-și proteja aprovizionarea cu energie. Rusia asigură 27% din consumul de gaze naturale al Uniunii Europene, care importă mai mult de jumătate din necesarul său de energie.

Europa de Sud-Est reprezintă o parte vitală din strategia de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale și reducerea dependenței de Rusia. Țările din regiune sunt între piețele mari consumatoare de energie din Europa Occidentală și depozitele de gaze din bazinul Caspic deținute de Kazahstan, Turkmenistan și Azerbaidjan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău