ENEMO, concluziil preliminare despre prezidențiale și referendum: „S-au desfășurat în contextul unor atacuri susținute asupra valorilor și instituțiilor democratice”

  • 21 Octombrie 18:41
ENEMO, concluziil preliminare despre prezidențiale și referendum: „S-au desfășurat în contextul unor atacuri susținute asupra valorilor și instituțiilor democratice”

Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor – ENEMO a prezentat raportul cu constatările și concluziile preliminare referitoarele la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional. Șeful Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor ENEMO, Dritan Taulla, a declarat că alegerile din 20 octombrie s-au desfășurat în contextul unor încercări masive maligne de interferență străină și al unor atacuri susținute asupra valorilor și instituțiilor democratice.

În pofida eforturilor autorităților de a contracara dezinformarea și schemele de cumpărare a voturilor, ENEMO își exprimă îngrijorarea maximă cu privire la aceste încercări de a îndepărta țara de la consolidarea instituțiilor democratice și a statului de drept. Organele de administrare a alegerilor au gestionat procesul în mod transparent și profesionist. Încălcările procedurale minore sau neregulile din ziua alegerilor nu au afectat integritatea procesului”, a menționat într-o conferință de presă la IPN Dritan Taulla.

Potrivit lui, Elidon Lamani, analist în domeniul administrării alegerilor, cadrul juridic oferă o bază solidă pentru desfășurarea alegerilor în conformitate cu obligațiile și standardele internaționale. Codul Electoral a fost modificat de mai multe ori de la adoptarea sa în 2022, inclusiv în ultimul an. Deși consideră că majoritatea modificărilor sunt, în mare parte, necesare pentru consolidarea integrității alegerilor, ENEMO remarcă faptul că, pentru a asigura stabilitatea legislației electorale, modificările frecvente ale cadrului juridic, în special în apropierea alegerilor, ar trebui evitate în măsura posibilă.

Ziua alegerilor a fost, în mare parte, calmă și pașnică, iar administrarea secțiilor de votare în conformitate cu legislația, performanța birourilor electorale ale secțiilor de votare și ale consiliilor electorale de circumscripție, fiind evaluate pozitiv în majoritatea cazurilor. În pofida unor provocări, cum ar fi accesibilitatea limitată pentru alegătorii cu cerințe speciale și probleme tehnice minore, procesul de votare în majoritatea secțiilor observate s-a desfășurat fără probleme, cu respectarea procedurilor adecvate. În apropierea unor secții de votare au fost observate cazuri de influențare a potențialilor alegători, inclusiv transportarea organizată a alegătorilor”, a precizat Elidon Lamani.

Potrivit lui, organele de administrare a alegerilor, la toate nivelurile, au gestionat procesul electoral în mod profesionist, eficient și transparent.

Ședințele Comisiei Electorale Centrale au fost deschise observatorilor și presei, și au fost transmise în direct. În timp ce hotărârile CEC au fost postate prompt pe site-ul web al CEC, procesele-verbale au fost adesea întârziate, uneori semnificativ. Deciziile consiliilor electorale de circumscripție au fost, de asemenea, publicate la sediile lor respective și pe site-urile web ale unor unități administrative de nivelul al doilea. În general, administrația electorală s-a bucurat de încrederea interlocutorilor. CEC, împreună cu Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, a desfășurat o amplă campanie de informare a alegătorilor la nivel național și a oferit programe de formare pentru diverse părți interesate de alegeri”, a adăugat Elidon Lamani.

Momcilo Radulovic, analist politic pentru evaluarea campaniilor electorale, a spus că, toți candidații au putut face campanie liber. În mare parte, campania a fost calmă și discretă, iar campania pentru referendum a fost mult mai puțin vizibilă în comparație cu cursa prezidențială. Potrivit Radulovic, deși politica externă și orientarea geopolitică a țării au fost discutate pe larg în sfera publică, în special în contextul campaniei pentru referendum, acestea nu au fost în centrul campaniilor candidaților la președinție. Multe dintre promisiunile și aspectele platformelor candidaților prezidențiali s-au extins dincolo de competențele legale și constituționale ale funcției de președinte.

Analistul spune că, pe lângă candidații înregistrați oficial pentru competiția prezidențială și partidele care fac campanie pentru referendum, misiunea a observat și a primit rapoarte cu privire la activitățile unor terțe părți neînregistrate, implicate activ în promovarea mesajelor electorale și a referendumului. Tentativele de subminare a integrității electorale și a stabilității sistemului instituțional prin scheme publice și pe scară largă de cumpărare de voturi, care fac în prezent obiectul unei anchete active din partea autorităților, sunt extrem de îngrijorătoare. Implicarea membrilor clerului în campanie este în contradicție cu Constituția – opinează expertul.

Cadrul juridic pentru finanțarea campaniilor electorale se aliniază în mare parte recomandărilor Comisiei de la Veneția și GRECO. În mare parte, CEC a reușit să prelucreze eficient rapoartele de finanțare a campaniei electorale ale concurenților electorali. Cu toate acestea, peisajul social și politic mai larg din Moldova continuă să fie afectat în mod semnificativ de actori ai țărilor străine sau de persoane și grupuri implicate în activități economice, sociale și politice ilegale sau perturbatoare, care încearcă sistematic să submineze instituțiile democratice ale țării și statul de drept. Mediul electoral a fost, de asemenea, afectat negativ de unele activități de „finanțare din umbră” , așa cum au afirmat mulți interlocutori ai ENEMO, care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la asemenea riscuri”, a conchis Momcilo Radulovich

Mariam Chubabria, analist politic și de campanie electorală al MOA, a declarat că dezinformarea continuă să se răspândească prin alte canale de informare, în mod principal online, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, creând narațiuni false și negative cu privire la UE și la perspectivele de integrare europeană ale Moldovei, cu scopul de a manipula alegătorii și de a submina instituțiile democratice. În pofida unor măsuri luate de autorități și de companiile care dețin aceste rețele de socializare, pentru a limita răspândirea dezinformării, riscul încă necesită să fie abordat într-un mod sistematic și eficient.

Activitatea Consiliului Audiovizualului, în special în ceea ce ține de monitorizarea reflectării campaniei electorale, a oferit o bază solidă pentru echilibrarea scenei media audiovizuale și a contribuit la menținerea unor condiții relativ echitabile pentru concurenții electorali în timpul campaniei electorale.

Accentul pus de sistemul judiciar pe corectitudinea procedurală a dus adesea la respingeri fără o examinare de fond a cererilor, reflectând o interpretare și o aplicare strict formalistă a cerințelor legale”, a adăugat Chubabria.

ENEMO va rămâne în continuare în țară pentru a observa eventualele contestații și recursuri și va publica o altă declarație preliminară la 4 noiembrie, ziua după turul doi al alegerilor.

Misiunea Internațională de Monitorizare a Alegerilor a ENEMO pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 2024 în Moldova este susținută financiar de Institutul Național Democrat, Regatul Țărilor de Jos și Fundația Soros în Moldova. Conținutul acestui raport ține de responsabilitatea exclusivă a ENEMO și nu reflectă în mod necesar punctele de vedere ale donatorilor.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:1,54 m/s
Tue
13
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Sat
11
Arhivă Radio Chișinău