ENEMO a inițiat misiunea internațională de observare a alegerilor din Republica Moldova

  • 18 Septembrie 12:19
ENEMO a inițiat misiunea internațională de observare a alegerilor din Republica Moldova

Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) a lansat astăzi, 18 septembrie, Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor ENEMO 2024. Scopul misiunii este să îmbunătățească transparența procesului electoral din Republica Moldova și să evalueze compatibilitatea acestuia cu standardele internaționale pentru alegeri democratice, au declarat reprezentanții ENEMO într-o conferință de presă, transmite Radio Chișinău.

Pentru monitorizarea alegerilor prezidențiale și a referendumului din 20 octombrie, misiunea ENEMO are acreditați 7 membri ai echipei de bază și 20 de observatori, inclusiv 14 pe termen scurt, care vor veni în Republica Moldova cu câteva zile înainte de scrutin.

Evaluarea procesului electoral va fi axată pe „îndeplinirea recomandărilor transmise autorităților anterior, ale organizațiilor internaționale și ale societății civile din Rep. Moldova”, a subliniat șeful misiunii ENEMO, Dritan Taulla.

Principalele aspecte pe care ENEMO le va monitoriza și evalua se vor referi la mediul politic și electoral în general, respectarea dreptului de a alege și de a candida, desfășurarea activității organelor electorale de gestionare a alegerilor, libertatea de a desfășura campanii electorale, respectarea principiului egalității de gen, procesele de votare și numărare, cât și soluționare a disputelor electorale”, a declarat Dritan Taulla. 

Pe lângă observarea directă a alegerilor, membrii misiunii ENEMO vor avea întâlniri cu reprezentanți ai organelor de gestionare a alegerilor, ai autorităților statului, partidelor politice, cu candidați, reprezentanți ai societății civile și ai mass-media, pentru a obține o imagine comprehensivă a procesului electoral din Republica Moldova.

Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor ENEMO 2024 este susținută financiar de Institutul Național Democrat, Regatul Țărilor de Jos și Fundația Soros Moldova.

ENEMO este o rețea internațională de 21 de organizații non-guvernamentale din 17 state din Europa Centrală și de Est și Asia Centrală, inclusiv două țări membre ale Uniunii Europene.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:7,72 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău